https://imgix.femina.dk/media/1b8f2d5f9fd24d949765f4ad5c1a1fd6.jpg
Træning og kost

Politikere sabler slankekoncept ned

8. september 2011
af Mia Qvist Scheelsbeck og Trine Fisker, Alive.dk
Foto: All Over Press
At tabe sig ved at få sondemad i 10 dage lyder ”uanstændigt”, siger danske politikere

Man kan tabe sig 7-10 procent af sin kropsvægt på 10 dage. Det lyder fristende, men til gengæld skal du gå rundt med en sonde gennem næsen, som hvert minut giver dig en dosis proteinblanding.

Kes-Slank er et nyt koncept, som netop er blevet introduceret i København, og indehaveren Jonna Kadriev forklarer til Alive.dk, at man ikke vil føle sig sulten under kuren, og at det i øvrigt er et ideelt skub til at komme i gang med en slankekur.

Ernæringsekspert Martin Kreutzer har dog ikke helt samme holdning. Han mener, at konceptet virker tosset, og at man formentlig vil tage nogle kilo på efter kuren, fordi kroppen blandt andet tømmes for tarmindhold, vand og kulhydrater.

Og det er ikke kun ernæringseksperten, der tager afstand fra metoden. En rundringning foretaget af Alive.dk til partiernes sundhedsordførere viser også, at der er ganske stor skepsis over for det nye slankekoncept, som i øvrigt koster 4.900 kroner for 10 dage.

Her er sundhedsordførernes holdninger:

Enhedslistens sundhedsordfører Per Clausen:
- Jeg synes, det lyder helt absurd, at man skal tabe sig på denne meget kunstige måde. Det er en ekstrem sygeliggørelse af mennesker, og jeg synes, det lyder som det rene fup og fidus. Det burde simpelthen være i strid med almindelig markedsføringsregler at garantere et varigt vægttab på den måde, som det bliver gjort på hjemmesiden. Så umiddelbart lyder det som falsk markedsføring, siger han til Alive.dk og tilføjer, at han efter et valg vil have undersøgt om markedsføringen er lovlig.

SF's sundhedsordfører Jonas Dahl:
- Det lyder meget ubehageligt og som et voldsomt indgreb. Jeg synes, det er et problem, at der er fokus på disse meget kreative former for slankekure i stedet for på sund kost. I forhold til fedme er vi nødt til at handle forebyggende hos børn og unge, påpeger Jonas Dahl fra SF.

Socialdemokraternes sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen:
- Jeg vil gerne se dokumentation for, at det virker. Det virker meget indgribende med en sonde, som jo kan give infektioner. Det virker problematisk, at man så hurtigt kan tabe sig, for vil man virkelig tabe sig, må man se på sine kost- og motionsvaner, siger Sophie Hæstorp Andersen til Alive.dk.

Hun vil efter valget stille spørgsmål til den nye sundhedsminister om slankekonceptet.

De Radikales sundhedsordfører Lone Dybkjær:
- Det er helt afgørende at det er lægefagligt forsvarligt, og så er det op til den enkelte, om de vil gøre brug af sådan en metode til at tabe sig. Men jeg synes, det er helt idiotisk, hvis man kun trænger til at tabe sig omkring fem kilo, siger hun.

De Konservatives sundhedsordfører Vivi Kier:
- Jeg er meget skeptisk over for metoden. Sonden er noget, man bruger, når folk er syge, og de ikke selv kan optage næring, og det virker helt forkert, at den skal bruges i denne sammenhæng. Men der sidder sandsynligvis folk, der synes, det her lyder som en mulighed, og det er naturligvis op til den enkelte, om de vil forsøge sig med metoden, så jeg kan kun appellere til folks sunde fornuft. Men jeg synes, det lyder lidt drømmeagtigt, siger hun og tilføjer, at hun vil tage problematikken op, hvis hun fortsat er sundhedsordfører efter folketingsvalget.

Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen:
- Det virker ret uanstændigt og uetisk. Sonder er til folk, der er ved at dø eller har en sygdom, der gør, de ikke kan spise. Det skal man ikke gå og lege med, siger Birgitte Josefsen, der vil stille spørgsmål om konceptet til Sundhedsstyrelsen.

- Det hjælper ikke at få sondemad i 10 dage for at tabe sig. Der er jo også en proces forud og bagefter i forhold til at tabe sige, påpeger Birgitte Josefsen.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt:
- Jeg mener, at det er fuldstændig uetisk og forkert at bruge utensilier (redskaber, red), der normalt bruges til meget syge på denne måde. De kan jo blot drikke det (proteinblandingen, red), siger hun til alive.dk.

Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen har ikke ønsket at deltage i artiklen, og det har ikke været muligt at komme i kontakt med Liberal Alliances ordfører på området.

Fakta
Kes-Slank-metoden stammer fra Italien, hvor en læge har afprøvet metoden på 63.000 italienere.
I ti dage modtager man sin føde gennem en sonde.
Føden består af en proteinblanding, der befinder sig i en rygsæk, der vejer omkring et halvt kilo.
Den daglige proteinblanding svarer til en bøf, og så får man salt, mineraler og det, der svarer til en vitaminpille i blandingen.
De ti dage med sondemad koster 4900 kroner.
Med i prisen følger en madplan for de første tre dage efter kuren, ligesom man får oplyst de generelle anbefalinger inden for kost og motion.
Hvis man vil have lagt personlige trænings- eller kostplaner, skal man betale ekstra.

Læs om at blive sund og slank på otte uger

Læs også