https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/juli/pletprim.jpg
Træning og kost

Pletguide: Sådan fjerner du sommerens pletter fra tøjet

14. juli 2014
af Malene Fich Weischer
kilde: Forbrugerstyrelsen, foto: Shutterstock
Det er sommer, og vi nyder livet udendørs. Det er herligt – men ikke altid lige pletfrit for vores tøj, når vi hygger os i græsset, spiser is i varmen eller nyder en drink på altanen. Men det er der heldigvis råd for. Se her, hvordan du fjerner nogle af sommerens mest irriterende pletter på tøjet.

Chokolade og chokoladeis:

Vask tøjet ved mindst 60 grader. Hvis tøjet ikke tåler så høj en temperatur, så gnid pletten ind i opvaskemiddel og lad det trækket 4-6 timer, inden du vasker det ved den temperatur, detkan tåle. Er der stadig en plet tilbage efter det kan du prøve at smøre pletten med et affedtningsmiddel, som kan fås som både spray og creme. Følg brugsanvisningen på pakken.

Fugleklatter:

Gnid forsigtigt med husholdningseddike og vand: 2 spsk eddike til 1 dl. vand. Hvis der stadig er en plet tilbage, kan du prøve at fugte den med opvaskemiddel og lade tøjet ligge 4-6 timer, inden du vasker det igen.

Mælkebøttesaft:

Gnid forsigtigt med benzin. Virker det ikke, kan du blive nødt til at forsøge dig med et affarvningsmiddel, men det kræver finesse og kan være svært at styre. På hvidt bomuld kan du bruge brun sæbe. Du smører tøjet med den brune sæbe og dækker det til med plast (eller putter det i en plasticpose). Næste dag skrabet du sæben af og vasker tøjet.

Rødvin:

Du kan som regel få en frisk rødvinsplet af, hvis du straks holder tøjet under rindende vand. Lad vandet løbe igennem pletten, mens du gnider forsigtigt.
Ved gamle pletter, så fugt med opvaskemiddel, lad det ligge 4-6 timer og vask så som normalt.

Svedlugt:

Lugten forsvind er som regel, hvis tøjet tåler vask ved 95 grader. Ellers kan du dyppe det i vand tilsat et desinfektionsmiddel, f.eks Rodalon. Midlet virker dog ikke, hvis der er rester af sæbe i tøjet. Vask derefter som normalt.

Find mange andre pletfjerningstips i guiden fra Forbugerstyrelsen, som du kan downloade her

Læs også