https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/juli/chips-prim.jpg
Træning og kost

Pas på saltet i sommervarmen

29. juli 2013
af Malene Fich Weischer & Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
Er du også forfalden til at snuppe lidt chips sammen med rødvinen eller de kolde øl på de varme sommeraftner? Og fortæller du dig selv, at det er ok, fordi kroppen jo sveder alt saltet ud? Så er du gal på den!

Når det er varmt, er det først og fremmest vigtigt at få nok væske. Da vi sveder meget i varmen og dermed også mister salt, tror mange, at vi så også skal indtage ekstra salt.

Men det passer ikke, siger Lise von Krogh, der er ernæringsfysiolog og underviser.
- Det er helt unødvendigt for personer, som har en normal aktivitet, understreger hun til websitet kk.no.

Vi får alt for meget salt
Indtager vi for meget salt, kan det nemlig skade vores helbred på flere måder. Det kan nemlig øge blodtrykket og øge risikoen for hjertesygdomme. Og så kan vi dehydrere af det.

Og grunden til, vi ikke skal have mere salt, når vi egentlig mister mere af det i varmen, er, at de fleste af os allerede får alt for meget salt hver eneste dag. I Danmark får mænd dagligt mellem 9-11 g, mens kvinder får 7-8 g. Men det anbefales, at man ikke får mere end 5-6 g dagligt.

- Salt findes i al mad, og vi spiser dobbelt så meget af det, som vi har brug for. De færreste har altså behov for mere, selvom det er rigtig varmt, udtaler Lise von Krogh.

Salt kan dehydrere os
Det er nemlig kun, hvis man træner meget hårdt i varmen, man kan have brug for ekstra salt. Lise von Krogh forklarer, at da salt binder vand i kroppen, kan for meget salt faktisk gøre dig dehydreret.

I varmen er det derfor ekstra vigtigt, at man er opmærksom på at få nok væske, da man typisk skal miste 1-2 liter væske, før tørsten kommer.

Læs også