https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/juli/underlivqprim.jpg
Træning og kost

På tur i underlivet – alt det, vi ikke taler om

24. juli 2014
af Gitte Holm
Foto: Shutterstock
Deler du alt med dine veninder? Sikkert ikke! For det er bare ikke det mest oplagte at nævne ord som skedesvamp, herpes og udflåd hen over et glas rødvin. Ikke desto mindre kender de fleste af os til underlivets problemer. Det, du ikke tør spørge veninderne om, giver vi dig svaret på her.

Ligesom vores underliv i visse situationer kan være vores bedste veninde, kan vi i andre tilfælde forbande det langt væk. For det er et sensitivt område, og der skal ikke altid ret meget til, før det viser sig fra sin grimme side. Og der er vel næppe den kvinde på denne jord, som ikke har været udsat for kløe, irritation, svamp eller ubehageligt udflåd, der ingen ende vil tage!

Hvad betyder symptomerne?

Det er de færreste, der decideret ser frem til et besøg hos gynækologen, for tanken om at sprede benene for en vildt fremmed, der tilmed også skal vurdere, mærke og inspicere ens underliv, kan for nogle kvinder forekomme en anelse grænseoverskridende.

Ikke desto mindre har landets gynækologer rigeligt at se til. Inden du alarmerer lægen, gynækologen og hospitalsvæsenet, hjælper vi dig i samarbejde med gynækolog Christine Felding til at blive lidt klogere på, hvad udflåd, pletblødninger og kløe egentlig betyder. For måske du bare kan nøjes med en tur på apoteket.

Pletblødninger

Pletblødninger kan have mange årsager og kan forekomme både med og uden p-piller eller spiral. Kommer blødningerne omkring ægløsning, er der umiddelbart ingen grund til at råbe vagt i gevær. Her vil man i mange tilfælde kunne afhjælpe problemet med en anden type p-piller. Kommer blødningerne derimod i forbindelse med sex, bør du blive undersøgt, da blødningerne kan være et symptom på celleforandringer.

Graviditet eller hæmorider …?

Ved undersøgelsen kan det vise sig, at pletblødningerne skyldes polypper, der sidder på livmodermunden. Disse kan dog nemt fjernes og er desuden ganske ufarlige. Alternativt kan det vise sig, at det er en graviditet, der skaber forstyrrelser og dermed også pletblødninger. Sidst, men ikke mindst bør man tjekke en ekstra gang, hvor blødningerne kommer fra, da hæmorider og irritation ved urinrøret også kan være årsag til blødninger.

Skedesvamp

Når det klør og svier i underregionen, skyldes det ofte skedesvamp, som kan være en lumsk genganger hos nogle kvinder, og som i visse tilfælde kræver flere måneders behandling. Svamp kan dukke op efter en penicillinkur, og spiser man meget sukker, kan det også være medvirkende til, at svampen udvikler sig og bliver værre.
Det gør du:
Har du svamp, bør du kontakte din læge og få ordineret medicin på recept, da håndkøbsmedicin mod svamp ofte kun virker dæmpende, men ikke direkte kurerende.

Svamp viser sig ofte ved kløe, svie og hytteostagtig udflåd, mens huden også kan være rød og hævet. Hvis svamp er til generel gene for dig, bør du opsøge en gynækolog, der kan hjælpe dig med den rette behandling.

Allergiske reaktioner

Man kan blive allergisk og få udslæt alle steder - også i underlivet. I rigtig mange tilfælde handler det om, at man har skiftet vaskemiddel, trusseindlæg eller sæbe, som kan have forårsaget allergiske reaktioner. Derfor bør du lige overveje, om dine indkøbsvaner har ændret sig, inden du tilkalder lægen.
Det gør du:
Har du fået en allergisk reaktion, der ikke lige går over af sig selv, bør du kontakte din læge, der kan hjælpe dig med medicinsk behandling. Generelt bør du dog sørge for, at du ikke får parfumerede produkter i nærheden af underlivet. Og oplever du blot en lettere kløe,kan Elizabeth Ardens Eight Hour Cream stærkt anbefales.

Udflåd

Det kommer i masser af nuancer, konsistenser og dufte, men ens for alle typer af udflåd er, at det sjældent er velkomment. Hvis udflåddet er grønligt eller lugter af fisk, er det tegn på en bakterie, der kan behandles medicinsk. Er det derimod tykt, gulligt ogildelugtende, kan det være tegn på gonoré, som dog sjældent ses nu til dags.

I visse tilfælde kan udflåddet inkludere en anelse blod og være så harsk og ildelugtende af råddenskab, at selv gynækologen må holde sig for næsen. Dette kan være et tegn på noget langt mere alvorligt, nemlig livmoderhalskræft. Er dette tilfældet, skal du straks i behandling.

Ups …

… Og så er der de lidt mere pinlige årsager til udflåd. Nemlig en glemt tampon. Når den har siddet tre uger, uden man har opdaget det, og det efterhånden er ved at være tid til næste menstruation, dannes et tyndt og stinkende udflåd, som dog er ganske harmløst. Her er løsningen blot at fjerne den glemte tampon og lade kroppen rense ud.

Kløe

Oplever du kløe, kan det være svamp, men der kan også være tale om uventede gæster - nemlig fnat og orm. Fnat er en lille type mide, der oftest vil være til gene om natten, hvor de små hære af mider vågner op til dåd. Er man først blevet ramt af fnat, vil det kunne mærkes på hele kroppen, men hele familien vil højst sandsynlig også blive ofre for miden, hvilket betyder hovedrengøring af hele hytten samt behandling med håndkøbsmedicin.

Orm er en anden sag, og kommer ikke fra underlivet, men derimod fra anus. Dog indtager de små orm et større område mellem benene, hvilket betyder, at det også kan klø ved skedeåbning og kønslæber. Orm behandles med en ormekur, som ordineres af lægen.

En tredje, dog mere sjælden årsag til kløe, kan være lichen sclerosus, som kan give kløe, svie og en brændende følelse især ved sex og vandladning. Herudover vil der ofte vise sig hvide områder omkring kønsdele og endetarmsåbning, og huden vil blive tyndere. En vævsprøve kan afgøre, om du har denne lidelse, som ikke kan kureres, men dog lindres medicinsk.

Blærebetændelse

Føles det, som om du tisser glasskår, og render du på toilettet i pendulfart, kunne det meget vel tyde på, at du har blærebetændelse. Blærebetændelse opstår oftest som resultat af, at bakterier fra tarmen har sneget sig op i urinrøret, men hos gravide kan det
også opstå, fordi der kommer ekstra pres på blæren.

Blærebetændelseslignende symptomer kan dog også være tegn på, at man enten har klamydia, herpes eller gonoré. Om dette er tilfældet, kan du få afklaret med en test hos lægen.

Blærebetændelse og urinvejsinfektioner kan forebygges ved at drikke rigeligt med væske, så blæren skylles godt igennem. Herudover er det vigtigt, at du går på toilettet umiddelbart efter sex, da dette kan skylle eventuelle bakterier væk. Sidst, men ikke
mindst kan en varm påklædning også virke beskyttende.

Tromborg - Aroma Therapy Bodylotion

Køb den i

SHOPPEN!



Læs også