Træning og kost
20. september 2013

Opskrift: Lav en råkost, der udrenser

Efteråret er rigt på lækre rodfrugter. Mange smager rigtig godt efter en tur i ovnen, men prøv i stedet at spise dem i rå. Kostvejleder Tine Grandjean kommer her med to lækre opskrifter på nemme og sunde super-råkoster.
Af: Kost- og ernæringsterapeut Tine Grandjean
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/september/rubinrakost-prim.jpg

foto: Privat

Nu er efteråret ikke længere til at fornægte. Regnen, blæsten og de køligere temperaturer kalder på robust mad.
De danske rodfrugter er kendetegnet for vores efterårsretter.
Rodfrugter er lækre, sunde, fulde af vigtige næringsstoffer. Bagte rodfrugter er dejlige med rosmarin, timian og oliven. Men for at opnå den bedste balance i blodsukkeret og for at give ekstra mæthed og vitalitet er det godt at spise nogle af rodfrugterne i rå form.

OM TINE GRANDJEAN

Tine har arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse i 18 år.

Er uddannet Ernæringsterapeut, Professionsbachelor i ernæring, Kerneterapeut og løbende kurser ved DET, Skolen for psykosomatik og CET.

Har de seneste 9 år arbejdet som ernæringsterapeut med behandling af sygdomme og ubalancer.

Medlem af:
Danske Ernæringsterapeuter (DET), Dansk Selskab for spiseforstyrrelser (DSS),
Samt Registreret Alternativ Behandler (RAB)

Se mere om Tine på hendes hjemmeside Sundmedmad.dk

Den violette fryd
Min absolutte favorit er den jeg kalder rubinråkost. Den består af revet rødbede, granatæblekerner og hakkede nødder. Rødbeder renser kroppen, øger udholdenhed, øger vores antioxidantberedskab, skubber blidt til fordøjelsen og giver i øvrigt en fantastisk mæthed og gode smagsnuancer.
Sammen med revet rødbede blander jeg granatæblekerner i rige mængder. De er saftige, søde og ekstremt antioxidantrige. De er kendt for at øge hukommelsen, og hjernefunktionen. De har en beskyttende effekt på vores væv, vores hjertekarsystem og vores hormonbalance.

Granatæblekerneekstrakt sælges da også som kosttilskud og har dokumenteret evne for at medvirke når kræft og andre sygdomme skal kureres. Så hvorfor ikke nyde deres smag og smukke fremtræden i frisk form, mens du selv er i frisk form, frem for at spise dem som tørt pulver når du er blevet syg og afkræftet. På den måde kan du holde dig rask og vital.
For at tilføre proteiner og sunde fedtsyrer hakker jeg nødder og mandler som jeg kommer i råkosten.

Hjemme hos mig laver vi ofte en stor portion i foodprocessoren. Råkosten holder sig nemlig frisk og smagfuld i op til 4 dage. En let og smagfuld vej til større velvære, mere energi, forbedret mental og fysisk præstation.
For de som har brug for at tabe sig er den også en god råkost, fordi den giver stor fylde og mæthed. Fordi de afgiftende egenskaber forbedre evnen til at tabe vægt. Granatæblekernerne har ligeledes en dokumenteret evne til at øge vægttab.

Selleri med tahin og æble
En mere utraditionel råkost er revet selleriknold med revet jordskokker og revet æble. Hertil en dressing af tahin, sesamolie, salt, citronsaft og økologisk majonæse. Jeg laver dressingen først og vender så revede rodfrugter og æble sammen med rigelig dressing. Jordskokker er fuld af gode fibre, og ernære den sunde tarmflora så den kan vokse sig stærk og overleve den usunde (som elsker kaffe, sukker og lyst mel). Selleri er en rodfrugt som er lavere på søde kulhydrater end de andre rodfrugter. Dressingen er rig på omega 3 olie og kalk. Danske æbler, lige nu med skræl tilfører sødme og antoxidanter. Endnu en råkost med lækker aroma og levende vitale ingredienser.

Grib efterårets vidunderlige rodfrugter. Find lige præcis din yndlings råkost. Du vil mærke hvordan det hjælper på velvære, mæthed, energi og fordøjelse. Nyd smagen og så vid, at det langsigtet fremmer din sundhed og langtidsholdbare vitalitet at få råkost hver dag.

Tine Grandjean
Sundmedmad.dk

Læs mere om:

Læs også