https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/juni/silikoneqprim.jpg
Træning og kost

Nye bryster: Silikone eller saltvand?

25. juni 2014
af Redaktionen
Foto: Shutterstock
Hvornår må man dyrke sport igen efter en brystforstørrende operation? Hvor længe holder implantaterne, hvilke skal du vælge, og kan de egentlig gå i stykker? Dét og meget mere får du svar på på facebooksiden Brystakademiet.

Det vrimler med kvinder, der vil ha' nye bryster, og det vrimler med spørgsmål om bryster på facebooksiden Brystakademiet. Hele 5000 har fundet siden og trænger tilsyneladende til at få besvaret en række spørgsmål, inden de tager den store beslutning og lægger sig under kniven.

Kunstige bryster: Eksperterne råder

Og det er ikke hvem som helst, der svarer på spørgsmålene. Erfarne plastickirurger sidder klar med professionel rådgivning fra implantattyper til bivirkninger til de spørgelystne, nysgerrige kvinder. Tjek det ud - eller læs her, hvad de fem mest stillede spørgsmål til Aleris-Hamlet initiativet er.

Hvorfor folder mine implantater, og kan jeg gøre noget for at undgå det?

De rynker, fordi det er et blødt materiale. Jo større og blødere implantater, jo større er risikoen for folder. Det er derfor, vi lægger dem under brystmuskulaturen. På den måde kamuflerer muskulaturen folderne. Særligt for de meget slanke kvinder med kun lidt naturligt brystvæv kan implantaternes folder være tydelige. Men hvis man tager på i vægt, skjuler fedtet protesen.

Skal jeg vælge silikone- eller saltvandsimplantater?

Det er et temperamentsspørgsmål. Silikone er det mest anvendte, da det føles mest naturligt, men nogle er nervøse ved at putte silikoneimplantater i kroppen. Man skal dog være opmærksom på, at saltvandsimplantater også har en silikoneskal. Saltvandsimplantaterne har den ulempe, at de mister lidt volumen med tiden og folder mest.

Kommer der små revner i saltvandsimplantaterne, lækker de saltvandet med det samme, hvilket ikke sker på samme måde med et silikoneimplantat. Man kan ofte gå med små revner i et silikoneimplantat uden, at det kan ses eller føles. Begge typer fås i mange modeller og fastheder, så du kan få det udseende, du vil.

Hvornår kan jeg være aktiv igen?

Sport og træning, hvor blodtrykket stiger, skal du holde dig fra i seks uger efter operationen. Med hensyn til arbejde kommer det an på, hvad du laver. Stillesiddende arbejde kan udføres efter to uger, mens et job som sygeplejerske eller pædagog kræver fire-fem ugers ro. Du kan i teorien have sex med det samme, men det skal i så fald foregå meget stille og roligt.

Hvor længe holder mine implantater?

Det kommer an på kvaliteten. Den mest hyppige årsag til at skifte implantater er den såkaldte kapseldannelse. Kapslen er en hinde, som kroppen selv laver omkring implantatet. Hinden vokser med tiden og bliver hård, hvilket kan give ubehag. Efter 12 år har vi kun skiftet fem procent af de bedste implantater, men halvdelen af de billige.

Heler mine bryster normalt?

I de første dage vil der være smerter, og brysterne føles stenhårde. Mange mærker også en brændende fornemmelse i arret. Dette fortager sig efter et par uger. Det er helt almindeligt, at følelsen i brystet er helt væk i de første tre måneder. Herefter kommer den langsomt igen, og efter seks måneder er det meste tilbage. Enkelte oplever dog en permanent nedsat følesans. I op til et år efter operationen kan du dog mærke nogle øjeblikkelige jag i musklerne omkring brystet, når nerverne vokser ud igen.


Svaret på første spørgsmål er i øvrigt, at ja - der er en risiko for, at implantaterne beskadiges. Det bør dog på ingen måde afholde nogen fra at yde livreddende førstehjælp!

Læs mere på Brystakademiet.dk eller facebook.com/Brystakademiet.

Aleris-Hamlet Hospitaler er - med mere end 40 specialer og afdelinger i Esbjerg, Herning, København, Aalborg og Aarhus - Danmarks største og bredest dækkende privathospital. Hospitalet er også markedsleder inden for kosmetiske operationer og behandlinger. www.aleris-hamlet.dk

Læs også