https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/juli/styrer-dig-prim.jpg
Træning og kost

NLP-coach: Hvem styrer dig og dit humør?

5. juli 2013
af Lena Lee Skibye
foto: Peter Grosen. arkivfoto: All Over
Hvem styrer den fjernbetjening, der styrer dig? Har du selv fuld kontrol, eller er der personer eller hændelser, som kan få dig helt ud af fatningen? Kan du ærgre dig i dagevis over noget, som andre har gjort eller sagt? Så læs med her…

Du kan vælge, om det er dig, der skal bestemme, hvilken kanal, du vil sende på.

Mon ikke de fleste kender det der med, at en irriterende chef, kæreste, kollega, mor eller noget helt femte, bare kan få en helt op i det røde felt? Af uforklarlige årsager kan et eller andet menneske få trykket på den der knap, der betyder at man opfører sig helt rasende, bliver ked af det eller simpelthen bare ikke får sagt fra eller til. Man føler sig som en bold, der lader sig sparke rundt fra den ene fodboldspiller til den anden, uden selv at have indflydelse på, om man skal lande i målet eller stå model til et hjørnespark.

Om Lena Lee Skibye


Lena Lee Skibye er journalist og uddannet coach med speciale i NLP og Enneagrammet. Derudover er hun uddannet procesleder ligeledes med Enneagrammet som værktøj.

Læs mere om Enneagrammet her.

Jeg tror på, at alle mennesker har de ressourcer, de har brug for - nogle gange skal vi bare have en hjælpende hånd til at blive bevidst om dem, og det er en stor gave for mig, når jeg kan være behjælpelig med at kaste lys over et menneskes ubegrænsede potentiale.

Jeg er god til processer: Sætte dem i gang, holde dem flydende, støtte og bakke op undervejs, så ingen falder igennem eller falder fra. Jeg tror på, det er vigtigt at tage ansvar for egne følelser, og støtter gerne andre i at gøre det samme.

Jeg tilbyder individuelle coachingsessioner til 600 kr. pr session, og giver rabat ved køb af klippekort.
Derudover er jeg en del af firmaet Compañia, hvor jeg sammen med min partner underviser i Enneagrammet, som kommunikation- og forandringsværktøj og ligeledes individuelle samtaler i forhold til typebestemmelse og om, hvordan man kan bruge Enneagrammet på sin egen personlige udviklingsvej.

Læs mere på www.compania.dk

Navlepilleri kan ændre dig
Men sådan behøver det ikke at være. Når nogle spørger mig, hvorfor man dog skal bruge tid på at sidde og pille navle - altså dyrke personlig udvikling - har jeg selvfølgelig en hel række af gode forklaringer og eksempler på, hvad det har givet mig. Men inden, jeg giver en god grund her, så lad mig dog understrege, at "man ikke behøver bruge tid på navlepilleri". Det er man fuldstændig fri til selv at vælge, men personligt kan jeg ikke lade være, fordi mange ting i mit liv er blevet forandret, siden jeg gik i gang.

Nu styrer jeg
En af de helt store forandringer, der er sket i mit liv er, at jeg rent faktisk føler, jeg har taget fjernbetjeningen hjem til mig selv. Selvfølgelig kan forskellige mennesker stadig provokere og tricke mig, men jeg føler, at jeg i dag har fået et friere valg i forhold til, hvordan jeg vælger at håndtere de udfordringer, jeg møder på min vej.

Før kunne jeg brug kilovis af energi og ikke mindst minutter af mit liv på at tænke over, hvad andre gjorde, sagde, ikke sagde og hvad de burde gøre. Når man har en mening om, hvad andre bør gøre, medfølger også en god rum tid, hvor man kan være træt af, at andre mennesker faktisk slet ikke gør det, som man havde tiltænkt dem, og dermed en pæn portion skuffelse over, at omverdenen ikke fulgte mit manuskript og i den grad ikke kunne tankelæse, de egenskaber og intentioner, jeg havde tillagt dem.

Sæt dig i den andens sted
En simpel øvelse, der blandt andet har hjulpet mig godt på vej til at koncentrere mig meget mere om mig selv end de andre, er at arbejde med positioner. I virkeligheden er den så banal, at man faktisk bliver et skeptisk over, om det overhovedet kan gøre nogen forskel.

Helt enkelt handler det om at forestille sig den person, man har det svært med. Dernæst indtage modpartens position og så forstille sig, hvilke tanker, følelser, overbevisninger og intentioner vedkommende har i forhold til det han/hun gør. Kig især efter de positive intentioner - for det har ethvert menneske, uanset hvad han/hun gør. Dernæst tilføjer man en tredje position. En udenforstående, neutral person, som kan se dig selv ude fra og den relation, du har til eksempelvis din chef, hvis det nu er ham, du lige skal have parkeret et godt sted. Øvelsen er naturligvis mest effektiv, hvis den gennemføres assisteret af en coach, som kan spørge ind til de helt rigtige tanker og følelser.

Hvilke knapper skal der trykkes på?
Dette er kun et enkelt eksempel på, hvordan man kan ændre på sin opfattelse af mennesker og situationer omkring sig. For det er umuligt at ændre på virkeligheden, men derimod helt og aldeles muligt at ændre på, hvordan man selv tænker og tror om alt det, der omgiver en.

Og dermed tilbage til pointen om fjernebetjeningen. For ved selv at tage kontrol over egne reaktioner på andre mennesker, kan du sætte dig selv fri og dermed slippe for, at andre mennesker trykker på de knapper, du ikke bryder dig om at få aktiveret og dermed slipper du for at køre over på kedelige kanaler, som intet godt bringer med sig.
Har du et par mennesker i dit liv, du godt kunne tænke dig at få parkeret, så du kan bruge din energi på noget mere konstruktivt?

Gode råd til at arbejde tage fjernbetjeningen hjem til dig selv:

1) Spørg dig selv, hvilken positiv intention modparten kan have.

2) Hvad mon der driver ham/hende til at gøre/sige/handle som han/hun gør.

3) Forsøg at indtage en neutral position. Hvad ville en udenforstående helt objektivt opfatte, hvis han så jeres samtale og samvær.

Læs også