
Misbrug af slankemidler er farligt

foto: all over press
Rapport
Rapporten er den første status, der er lavet på danskernes brug af slankemidler.
Ifølge rapporten er cirka 80 procent af brugerne af receptpligtige slankemidler kvinder, og de var typisk mellem 36 og 55 år.
Ønsket om vægttab er så stort hos mange danskere, at de tyr til slankemidler, for at komme af med de overflødige kilo. Men ofte tager folk et slankemiddel længer end anbefalet, og det kan have alvorlige konsekvenser for helbredet.
I en ny rapport fra Lægemiddelstyrelsen (link fjernet), der viser danskernes brug af receptpligtige slankemidler 2006 -2010, fremgår det, at 14.100 personer købte slankemidler på recept i 2010 og at behandlingsvarigheden generelt er længere end anbefalet. Enkelte havde et forbrug, der svarer til, at de har været i behandling i hele Lægemiddelstatistikregisterets levetid dvs. siden 1994.
Skaber afhængighed
F.eks. var omkring 75 procent af brugerne af slankemidlet Regenon i behandling i længere tid end de anbefalede 3 måneder. Normalt er behandlingstiden 4-6 uger.
- Det er bekymrende at se, at det stadig bliver brugt, og så at det bliver brugt så længe. Behandlingen med slankelægemidler bør stoppe, hvis der ikke opnås effekt, eller der opleves alvorlige bivirkninger, siger Steffen Thirstrup til alive.dk. Han er chef for Institut for Rationel Farmakoterapi, der giver blandt andet de praktiserende læger producentuafhængig information om lægemidler.
Hvis man tager slankemidler længere end anbefalet, har det ifølge rapporten, misbrugspotentiale og andre bivirkninger som depression, psykose samt risiko for højt blodtryk og hermed blodprop i hjerte og hjerne.
Lægerne presses
På listen over receptpligtige slankemidler herhjemme er Regenon og Xenical. Ingen af disse slankemidler anbefaler Institut for Rationel Farmakoterapi på grund af bivirkningerne.
- Vi har sagt til lægerne, at de ikke bør bruge nogen af slankemidlerne. Orlistat og Alli, som man kan købe i håndkøb, er de eneste, som vi synes, man kan bruge i kortere tid, siger Steffen Thirstrup.
I de Praktiserende Lægers Organisation, PLO, er formand Henrik Dibbern ikke overrasket.
- Vi har ofte situationer, hvor reglerne siger noget og patienterne vil noget andet, og her kan lægerne være under et massivt pres fra patienter, der vil tabe sig. Men det er selvfølgelig ikke godt nok, når vi giver medicin længere end anbefalet, siger han.
Kombinerer med andre præparater
Desuden viser rapporten, at mange foruden et slankemiddel også tager andre receptpligtige produkter. En gruppe som Institut for Rationel Farmakoterapi advarer imod at give de nuværende receptpligtige slankemidler.
- Det er også et stort problem, at vi ikke ved, hvordan flere slags medicin virker sammen i kroppen, siger Henrik Dibbern, formand i de Praktiserende Lægers Organisation, PLO.
Kunne være flere brugere
Ifølge rapporten har der været et fald i brugen af slankemidler på 36 procent frem til i dag. Forklaringen er, at mange slankemidler er trukket fra markedet på grund af for store bivirkninger. Brugen af andre slankemidler er dog ikke i den forbindelse steget.
- Det er ikke gået så galt, som det kunne gøre. Forbruget af andre slankemidler er ikke blevet større, og det skal lægerne have dog have ros for. De har ikke sat dem alle over på Regenon, siger Steffen Thirstrup.
Vil forsvinde med tiden
Henrik Dibben tror receptpligtige slankemidler vil forsvinde med tiden.
- Allerede mange slankemidler som f.eks. Letigen er blevet fjernet fra markedet. Med tiden vil det formentlig også vise sig, at der er betydelige bivirkninger på de resterende, og de vil også blive taget af markedet, siger han.
Læs om, hvordan du kan tabe dig med kost og motion på Slankedoktor.dk. (link fjernet)