Maden, du ikke kan gøre for, du spiser for meget af
Foto: All Over
Du overfalder buffetten, kan ikke sige nej til kagen og spiser som om, det er dit sidste måltid. Men du er hverken spiseforstyrret eller uden rygrad. Der er bare visse smagskombinationer, der trækker i os, kalder på mere og får os til at miste kontrollen, skriver kk.no.
Gi' mig mere!
Ikke overraskende er det sukker, salt og fedt, der er de allerstørste syndere. Hver for sig kan de gøre dig afhængig af smagen, men værst er de, når de står sammen. Så trigger de hinanden, sætter gang i belønningssystemet og vil bare gerne ha' meget mere, skriver kk.no.
Manipulerende mad
Dén lykkefølelse, nogle madvarer kan gi', vil vi selvfølgelig gerne holde fast i, og derfor skriger hjernen på mere af alt det gode, der ikke er så godt igen. Det er kagerne, brødet, de søde sager, der 'manipulerer' med os. Men det er især kombinationen af visse ting - både det, der spises og det, der drikkes.
De store syndere
En fastfood-menu, f.eks. Et glas sodavand sammen med lidt slik. Kagen til kaffen, eller kiks og brød til vinen kan få os til at miste kontrollen. Blandingen af smag og konsistens gør, at vi spiser mere af det, når vi får det sammen, end hvis vi kun spiste eller drak en af tingene.
Mad til tiden
Det er det samme, buffetten gør ved os. Det store udvalg gør, at man hurtigt mister sin fornemmelse for mæthed, og vi spiser mere, end vi egentlig burde - på kortere tid. Derfor er det smart på forhånd at vide, hvad man faktisk har tænkt sig at fylde i sig. Og ikke vige synderligt fra planen.
Forskel på folk …
Og så anbefaler kk.no, at du spiser, FØR du bliver sulten og ikke lader dig friste af en glubende sult og de 'forkerte' ting, der frister dig. Og har du brug for et klap på skulderen, afslører sitet også, at der faktisk er forskel på folk, og der er folk, der har nemmere ved at miste kontrollen end andre.Det er simpelthen generne, der taler. Det er da altid noget …