https://imgix.femina.dk/media/sondag/2013/01/01/resultat-af-din-traning/start-med-traening-stor.jpg
Træning og kost

Mål dig til resultater af din træning

3. januar 2013
af SØNDAGs Sundhedspanel
Foto Panthermedia
Er du i tvivl om, om du er på rette vej med din træning? Find målebåndet frem og mål dig to steder, og du får svaret

Hvis du er en af dem, der er startet det nye år med et løfte om at komme i god form, så husk, at det ikke kun er din badevægt, du skal bruge for at holde øje med, hvordan det går fremad med din træning.

Heller ikke det såkaldte BMI-tal (Body Mass Index, som er forholdet mellem vores kropsvægt og højde) har vist sig at være særlig gyldigt udtryk for vores sundhedstilstand. Vores BMI-tal kan nemlig godt være inden for normalområdet, selv om vi har for meget af det farlige fedt omkring organerne i maveregionen.

LÆS MERE: 10 måder at forbrænde 100 kalorier

Fokuser på dine mål

I stedet for at fokusere på din kropsvægt, så fokuser på dine omfangsmål, for eksempel over hofterne og i taljen. Her kan du anvende den såkaldte THR-ratio eller det, der af nogle bliver kaldt æble-pære-indekset.

THR er ikke blot et udtryk for vores helbredsstilstand, men er også blevet beskrevet af en amerikansk psykolog, der konkluderede, at de kvinder, der havde en THR på 0,70 eller under, havde den største tiltrækningskraft på mænd, og samtidigt var det også de kvinder, der havde den meget eftertragtede timeglasfigur. Det skriver psychologytoday.com.

Sundhedsmæssig bør THR-ratio ligge under 0.80 hos kvinder. Gør den det, antages det, at vi ikke har for meget af det overskydende fedtvæv omkring vores organer i maveregionen.

LÆS MERE: Vil du gerne tabe dig er det en god idé at spise mindst om aftenen. Få svaret hvorfor på soendag.dk

Sådan finder du din THR-ratio

Mål dig selv, det smalleste sted i taljen - ofte lige over navlen - og på det bredeste sted over dine hofter. Så dividerer du dine taljemål med dine hoftemål og resultatet skal blot være under 0.80.
Husk at skrive dine mål ned, for at sammenligne på senere tidspunkt så du kan se dine træningsresultater. (HT)

Kilde: psychologytoday.com

Læs også