https://imgix.femina.dk/media/11e1f416298543e9a3cdabd774c7eed3.jpg
Træning og kost

Løb dig i form - det er aldrig for sent

14. juli 2011
af Redaktionen
foto: shutterstock
Der er masser af sunde sidegevinster ved motion, og det er aldrig for sent at komme i gang med at løbe! Det kræver blot et par gode løbesko, realistiske mål og den rigtige opstart.

Der er masser af sunde sidegevinster ved motion, og det er aldrig for sent at komme i gang med at løbe! Det kræver blot et par gode løbesko, realistiske mål og den rigtige opstart.

En sundere livsstil

Vi kender efterhånden alle sammen til de sunde sidegevinster ved motion. Øget livslængde, formentlig flere sygdomsfrie år og forbedret livskvalitet, for blot at nævne nogle få. Og hvis du drømmer om at kunne løbe en tur rundt om søen, eller langs stranden, så behøver du ikke længere nøjes med at drømme om det!

For selv om du ikke har løbetrænet før, er det aldrig for sent at komme i gang. Kig forbi din læge eller en fysioterapeut, hvis du har fysiske skavanker, der skal tages hensyn til.

Men ellers kræver løbetræning blot et par gode løbesko, helst individuelt tilpasset dine fødder. Husk at starte stille og roligt op, og hav et realistisk mål - f.eks. at kunne løbe 3 km om to måneder.

Opstart, opvarmning og intervaller

Løb gerne to gange om ugen, find en god rute på max. 2 km. Og begynd med opvarmning, f.eks. mavebøjninger eller lav »planken« i 30 sek. (hvor du træner styrke i ryg og mave på samme tid), så du gør kroppen klar til løb.

De første gange går du ruten rundt, så dine fødder vænner sig til de nye sko. De næste 4-5 uger kan du gå de første 5 minutter, og så veksle mellem løb og gang i et halvt til et helt minut, indtil du ikke kan løbe mere, og så går du det sidste stykke.

Ved at træne i intervaller kommer du hurtigere i form, og hen ad vejen kan du lege med tempo og distance.

I ugerne herefter (afhængig af hvor hurtigt du kommer i form) kan du langsomt øge tempoet i intervallerne og i løbedistancen, så du til sidst kommer op på de 3 km.

Husk at lytte til din krops signaler, både under løbeturen og efter. Og at strække dine muskler ud efter hver løbetur, særligt balder, lår og lægmuskler.

Læs også