Træning og kost

Løb: 9 gode madvarer til løberen

3. maj 2013
af Ida S. Richardt
Foto: Pantherstock
Det er ikke kun kondi og teknik, der er med til at forbedre din løbetid – vi har fundet 9 madvarer, der kan booste løberen inde i dig

1. Fedtfattig græsk yoghurt til løberenGræsk yoghurt har et langt højere indhold af protein, end almindelig yoghurt. Og så er den rig på calcium, kalium, zink, vitamin B6 og B12, som tilsammen er med til at styrke knoglerne, optimere immunforsvaret og øge energien. Så snup en portion græsk yoghurt toppet med fiberrig müsli, eller blend frisk frugt og græsk yoghurt til en lækker smoothie, tre-fire timer før du skal løbe.

2. Laks til løberenLaks er noget af det bedste fisk, man kan spise som løber. Den indeholder masser af protein og sunde fedtsyrer som omega-3. EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre), virker anti-inflammatorisk og medvirker desuden til, at kroppen bruger sine fedtdepoter, når kulhydraterne slipper op. Det betyder, at du kan præstere dit bedste i længere tid. Hvis du oven i købet vælger vild laks frem for opdrættet, vil indholdet af alle de gode sager være højere.

3. Quinoa til løberenSkift de hvide og brune ris ud med quinoa, som indeholder alle ni essentielle aminosyrer og er fyldt med protein. Quinoa sænker desuden det dårlige kolesterol og indeholder blandt andet mangan, der er med til at styrke knoglerne.

Lær at løbe 5 eller 10 km på 10 uger

4. Vandmelon til løberenDen fantastiske, saftige sommerfrugt er en perfekt snack for løbere. Det høje indhold af C-vitamin giver immunforsvaret et boost, så du reducerer risikoen for at blive syg. Desuden er vandmelon en rigtig god måde at sikre sig, at man får nok væske. Så vandmelon er godt både før og efter løbeturen.

5. Havreklid til løberenHavreklid består af de yderste skaldele på havrekorn, og kan købes i de fleste supermarkeder. Det har et højere indhold af både proteiner, vitaminer og mineraler end almindelige havregryn, og så er det ca. 50 procent bedre til at sænke kolesteroltallet. Man kan desuden holde sig mæt længe, fordi de mange fibre udvider sig i maven, men til gengæld er langsomme at fordøje.

6. Hummus med grøntsagssnacks til løberenHummus indeholder en masse gode sager for en løber: kulhydrater, fibre, proteiner og gode fedtsyrer. Og så er det godt til at stabilisere blodsukkeret, fordi kikærter fordøjes langsomt. Perfekt som snack sammen med grøntsagsstænger før eller efter en løbetur.

7. Æg til løberenÆg er en af de bedste kilder til protein og indeholder alle ni essentielle fedtsyrer. Derfor er det både godt for stofskiftet og musklerne - men også godt til at afværge inflammation.

8. Banan til løberenEn banan er et let lille mellemmåltid at have med på vejen for en løber - og så er bananer fyldt med kulhydrater, kalium, vitamin B6, vitamin C og mangan, derfor er de gode at spise både før, under og efter en løbetur.

Hvad enten du er til spurt eller luntetrav, kan du nemt optimere din træning med kosttilskud

9. Peanutbutter til løberenEndnu en god kilde til energi på din løbetur er peanutbutter. Selvom vi måske tænker at det er på niveau med børnenes anden favorit, nutella, er det rent faktisk fyldt med sunde fedtsyrer, fibre og protein. Det giver et stabilt blodsukker og en længerevarende mæthedsfornemmelse på grund af de gode fedtsyrer, der fordøjes langsommere end hurtige kulhydrater.

(Kilde: www.active.com)