https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/januar/lizl-sund-collage-prim.jpg
Træning og kost

Lizl Rand: Sund hele døgnet

7. januar 2014
af Lizl Rand
Foto: Elizabeth Rand Quaade, Marianne Leth, privat m.fl.
Alt hvad du spiser er energi, motion bygger dig op og søvn er restitution. Nyt sundhedskoncept af Lotte Arndal og Peter Lund Madsen handler om at tænke sundhed hele døgnet. Chefredaktør Lizl Rand har testet programmet – og ændret sit liv.

Jeg er i år blevet mere lykkelig. Jeg har fået en helt ny kropsfornemmelse og nyder i langt højere grad fysisk at være til. At leve. Jeg sover bedre, trækker vejret dybere, nyder vand og mad på en ny måde. Jeg har fået mere overskud, styrke og selvsikkerhed. I en alder af 45 år føler jeg mig stærkere og mere livsduelig end nogensinde før.

Derfor er det ikke for store ord at sige, at det er et før og et efter, at jeg mødte personlig træner og kostvejler, Lotte Arndal. Egentlig imponerende, at den lille slanke kvinde kan sætte så stort aftryk. For qua mit arbejde som chefredaktør, har jeg gennem årene været præsenteret for mange træningsformer, kure og sundheds-"religioner".

Det som gør Lotte Arndals tilgang til et sundt liv anderledes er, at hun ikke prædiker eller forsøger at foregøgle, at lykken ligger i at tabe fem kilo og et liv fyldt med forbud. Hendes mål og måde at motivere stikker langt dybere og er tillige faktuel og forskningsmæssig funderet. Hun anskuer motion og sundhed ud fra en holistisk vinkel. Vi er et produkt af hvordan vi har spist, sovet, trænet, drukket, arbejdet, følt, grint, grædt. Derfor må man forholde sig til hvad man har med i rygsækken af sygdomme, stress, søvnmangel m.m. Alt i ens liv påvirker hinanden og kan enten arbejde sammen eller mod hinanden.

Sundhed er at være ubesværet
Motion skal opbygge vores krop, så vi kan leve et ubesværet liv! Målet med træningen hos Lotte er at kunne klare dagligdagen - uden besvær: At bære tunge indkøbsposer hjem, binde sine snørebånd, tage trappen til fjerde sal, flytte rundt på havemøblerne eller arbejde i haven uden at få ondt i ryggen.

At få et ubesværet forhold til mad er langt sværere. Lotte mener, at mange kvinder nærmest har en spiseforstyrrelse, fordi de har så mange regler for hvad de må spise. Kosten bliver en religion og dens regler gør, at det bliver meget enten eller - at man så aldrig må drikke et glas rødvin eller spise en croissant i ny og næ.

Lotte hjælper mange spiseforstyrrede, når de er færdige med deres behandlingsforløb. Kvinder, der har haft anoreksi eller bulimi, og som højlydt erkender, at de tanker de andre kvinder i en gruppetræning giver udtryk for, svarer til deres, da de var syge. De "raske" kvinder vælger bare ikke at køre det helt ud med f.eks. totalt at overspise eller kaste op - men tankemønsteret er det samme, bare i mindre udgave.
Følelser og mad hænger sammen og første skridt på vejen er at finde ud af hvorfor vi spiser: Er det fysisk sult eller noget følelsesmæssigt? Sund mad er næringsstoffer. Og det er sådan mad skal ses: Vil den gøre noget godt for mig? Vil den være med til at bygge min krop og mit sind - er den med mig eller i mod mig?

Få mere energi og overskud
Lotte Arndal er nok mest kendt for at være indehaver af Arndal Spa & Fitness, hvor hun hjælper kvinder og mænd til at få den krop, de drømmer om. En del kendte skuespillere træner hos hende - bl.a. Iben Hjejle og Casper Christensen har stået frem og vist en flot krop - og Anders Lund Madsen har netop skrevet en hel bog om sin forvandling. Og det er med hans bror, hjerneforsker Peter Lund Madsen, at Lotte har udarbejdet sundhedskonceptet "24 Timer".

Som navnet antyder, handler det om at inddrage alle døgnets timer. Sundhed er noget, man kan og bør arbejde med 24 timer i døgnet. 8 af timerne gør du det i sovende tilstand, men hvis du ikke gør det godt i drømmeland, vil det modarbejde hele den indsats, du yder i de resterende 16 timer.
"24 Timer" er bygget op omkring en måler, jeg får rundt om overarmen, en sladrehank, der registrerer min døgnrytme i syv dage, hvorefter Lotte og hendes team er i stand til komme med en nøjagtig vurdering af min søvnkvalitet, mit aktivitetsniveau, intensiteten af min bevægelse og min forbrænding. Målingerne er foretaget med en nøjagtighed, så jeg får en præcis dokumentation for mit livsmønster, minut for minut, dag for dag.

Slut med at tisse om natten
Det en øjenåbner. Jeg finder bl.a. ud at, at jeg sover alt for lidt og med afbrydelser. Derfor er jeg i dag holdt op med at drikke vand og kaffe om aftenen, så jeg ikke skal op i løbet af natten. Jeg sover med maske for øjnene, så jeg ikke bliver distraheret af lyset, der tænder, når familien er oppe, efter jeg er gået i seng. Positivt bliver jeg overrasket over, at jeg går meget hver dag (i snit 12.000 skridt). Mine morgen- og aftenture med Sally-hunden bliver til en del, og i løbet af en arbejdsdag drøner jeg fra møde til møde eller rundt på redaktionerne.

Slasket og kvabset
Forfængelighed og flovhed over min krop, har jeg for flere år siden droppet. I stedet for at se på min krop som for tyk, for svag, for slap, forkert… så er jeg taknemmelig over, at jeg har to ben, der kan gå, to arme, der kan bære, en nakke, der kan holde mit hoved etc. Men denne glæde og taknemmelighed, bliver udfordret, da jeg testes igennem af Lotte. At ligge iklædt undertøj og blive målt, vejret og vurderet ud fra styrkeøvelser og konditionstest er grænseoverskridende og jeg føler mig for en stund slasket og kvabset.

Det er dog intet mod den følelse af afmagt, der rammer mig, da jeg ser min personlige træner, Thomas Orboe - en ung mand, tonet, muskuløs og flyvende i sin gang. Men lige så skarp hans fysiske fremtoning er, lige så imødekommende er han. Han beroliger mig med, at al træning er fuldkommen individuelt tilpasset med udgangspunkt i, hvor jeg er.

Sveder, stønner og sukker højt
Træningen med Thomas er en gave. Jeg bliver stimuleret ved mange forskellige øvelser. Det er sjovt og jeg lærer hurtigt, at jeg ikke skal sammenligne mig med andre. Jeg skal ikke forsøge at leve op til at kunne det samme som f.eks. min træner. Jeg skal udfordre mig selv, træne til min egen grænse og give, hvad jeg har. Og det gør jeg. Jeg ligner ikke en af modellerne i et fitness-blad. Jeg sveder, stønner og sukker højt. Jeg giver mig så meget, at kun nuet tæller… at trække vejret, lave øvelsen, drikke lidt vand, få pulsen ned, tørre sveden af ansigtet. Nu kan jeg rumme, at Thomas er adræt som en panter… mens jeg er ihærdig som en madglad labrador.

Når jeg efter træningen står under bruseren sitrer min krop. I begyndelsen kunne jeg næsten ikke vaske hår, fordi mine arme og hænder rystede. Men i dag er det skønt. Jeg føler jeg har små fisk svømmende rundt i mine åre. Min krop emmer af lutter vellyst. Jeg føler mig lykkelig. Nogle af de mest fysiske fornemmelser af lykke har jeg følt efter træning.

Reduceret fedtindhold i kroppen
Det er tankevækkende, at jeg skulle nå halvvejs gennem livet før jeg lærte at trække vejret, bevæge mig samt spise og sove hensigtsmæssigt. Træningen har ikke været det hårdeste. Det har været mere sejt at skulle ændre mønstre og vaner. At slippe sukkeret og ikke spise sig op og ned i energi. At drikke mindre vin og mere vand. Siden jeg mødte Lotte har jeg reduceret mit fedtindhold med 22,9 procent. Jeg har samlet tabt mig nogle kilo og har smidt fedt og taget muskler på.
Egentlig vil jeg kalde det egenomsorg og kærlighed til min krop, når jeg flere gange om dagen tager mig selv i at spænde op og mærke på musklerne… Jeg kan godt lide, at jeg har muskler og føler mig stærk.

Afhængig af træning og lykkefølelse
Faktisk er min krop så glad og levende, at den flere gange har overrasket mig. Som den anden aften, hvor jeg zapper rundt mellem kanalerne og stopper ved programmet "U-Turn" med Chris Mcdonald, der træner en flok syge og overvægtige danskere.
Jeg ser dem træne, og min krop tager over. Den vil være med. Pludselig ligger jeg og laver planken og mavebøjninger foran tv'et. Jeg kan bedst forklare det med, at min krop bare ville… som hvis man hører andre grine og selv griner med. Eller hvis nogen danser eller synger, og man per automatik vrikker og nynner med.

Jeg ved, at jeg fra nu af og indtil jeg ikke er mere, vil prioritere at være sund og stærk. Mit ønske er at leve ubesværet så længe, det er mig muligt. At føle styrke giver mig en form for sikkerhed og tillid til mig selv. Og så vil jeg gøre alt hvad jeg kan, for at sove godt!


Lizl's 11 bud
Inspireret af Lotte Arndals anvisninger lever Lizl Rand efter disse elleve bud.

1. Sover mellem 7 og 8 timer.

2. Spiser efter princippet 80/20: Fem dage om ugen fylder jeg min krop med gode næringsstoffer (primært grøntsager og protein fra kylling og fisk) - mens jeg to dage om ugen er på rødvin, chips og alt det, som jeg psykisk forbinder med fest og fri.

3. Fokuserer på kvalitet. Hver gang jeg skal til at putte noget i munden, så spørger jeg: Vil dette gøre noget godt for mig?

4. Morgenmad hver dag. En stor portion salat med laks eller havegrød med æble.

5. Spiser kun tre hovedmåltider. Det er ok at være sulten inden jeg skal ha' mad. Jeg forsøger altid at sidde ned og nyde maden med kniv og gaffel. Ingen snacks.

6. Tygger maden (øver mig stadig) og lader være med at skylle den ned med vand

7. Kulhydrater er noget, jeg spiser - ikke drikker. Slut med smoothies etc.

8. Fiskeolie - to spiseskefulde hver morgen.

9. Vand og vand og vand.

10. Daglige ture i naturen med min Sally-hund gir mig mentalt overskud, nærvær og balance.

11. Træner mellem 1 og 4 gange om måneden med privat træner. Udover at blive udfordret, lærer jeg øvelser, som jeg selv træner i mit lokale Fitness World et par gange om ugen.

Hvem er Lotte Arndal?
43 år, mor til to. Kostvejerleder og personlig træner. Indehaver af Arndal Spa & Fitness. Har udgivet flere bøger om kost, sundhed, krop og træning. Uddannet cand.merc i international økonomi og kostvejleder i USA. www.arndalspa.dk

Min ven kroppen

En anderledes slanke- og sundhedsbog, hvor Anders Lund Madsen på sin karakteristiske facon fortæller levende og humoristisk om sit 12-ugers samarbejde med fitnesseksperten Lotte Arndal på vej mod en sundere og stærkere krop. Af Anders Lund Madsen & Lotte Arndal, 249 kroner, forlag Samvirke.

Køb den her

Har du brug for nyt træningstøj?

Tjek det store udvalg her!

Læs også