https://imgix.femina.dk/media/8e2fc1c6096b4ba2ab637a287f1c35aa.jpg
Træning og kost

Laila tabte 108 kilo

9. august 2011
af MARIANNE KNUDSEN –
Foto: GREGERS OVERVAD og private
”Det eneste, jeg fortryder, er, at jeg ikke gjorde det for mange år siden. Tænk at være 20 år og være så slank,”

For fire år siden vejede 40-årige Laila Poulsen 170 kilo, men efter et seriøst wake-up call valgte hun at få en gastric bypass-operation. I dag vejer hun 62 kilo, og det eneste hun fortryder er, at hun ikke gjorde det for mange år siden.

De ligner to forskellige kvinder. Den 170 kilo tunge Laila - og den Laila, der i dag smiler til kameraet og poserer med sine 62 kilo. Så hvordan kan man overhovedet overskue at tabe sig mere end 100 kilo? For Laila var det hendes børn, der gav hende det afgørende skub, da de sagde:

"Vi er bange for, at vi også skal miste dig." Den dag hang bemærkningen og svævede tungt i luften. Lailas to børn, den dengang 12-årige Mikkel og 14-årige Didde, havde netop mistet deres far, der tabte kampen til kræften, og nu kiggede de på deres mor. 36 år gammel og dødeligt overvægtig.

"Det kom bag på mig, at de var bange for at miste mig, og det gjorde så forfærdelig ondt at opdage. Den frygt skulle de ikke gå rundt med," siger Laila, der den dag tog sit livs vigtigste beslutning. Laila gav sig i kast med at undersøge muligheden for at få en gastric bypass-operation men beskeden fra sygehuset om, at man ikke troede, hun ville tabe sig mere end 15 kilo, slog hende i første omgang ud.

DET AFGØRENDE PUNKT
Allerede som barn havde Laila Poulsen været vant til at have lidt for meget på sidebenene, men i teenageårene eskalerede det, og som 18-årig viste vægten 120 kilo. Egentlig ikke noget, der genererede Laila synderligt, for hendes selvtillid svandt ikke i takt med at vægten steg. Tværtimod. Hun møvede sig ind forrest på scenen ved byens dilettantteater, sad med i skolebestyrelsen og overhørte de hadske kommentarer og spytkast fra fremmede på gaden.

Gastric Bypass

1. Begrænser fødeindtagelsen. Da mavesækken formindskes således, at den kun kan indeholde små mængder, vil det medføre, at du fremover kun kan
indtage små måltider. Indtages store måltider, medfører dette ubehag og opkastninger.

2. Begrænser fødevalget. Visse fødeemner tåles dårligt, f.eks. sukker og fedt. Indtages disse fødeemner, medfører det ubehag, mavesmerter og svimmelhed.

3. Begrænser optagelsen af føde. Da størsteparten af mavesækken og den øverste del af tyndtarmen forbikøres (bypasses), vil det reducere optagelsen af sukker og fedtstoffer og dermed reducere kalorieoptagelsen.
Kilde: Gastric Bypass Foreningen

"Jeg har altid svaret igen, når folk har kaldt mig for fede svin eller sagt, at jeg ødelagde fliserne på fortovet. De fl este blev forskrækkede, og så var jeg tilfreds. Men når jeg kom hjem, var jeg ked af det," indrømmer Laila. Hun havde forsøgt sig med adskillige slankekure gennem årene. De første ti kilo raslede nemt af, men så stod vægten stille, og Laila droppede, hvad der føltes som en umulig idé.

For hun syntes, det virkede alt for uoverskueligt at skulle smide mindst 100 kilo helt alene. Men så var det, at hendes to børn kom med den afgørende bemærkning.
Nu var hun 36 år, og vægten havde sneget sig op på 170 kilo. En gastric banding foretaget på Aalborg Sygehus hjalp Laila af med 40 kilo, men derefter gik vægttabet i stå, og samtlige kilo røg på igen.

Læs også : "Jeg tabte 46 kilo ved at tælle kalorier"

KILOENE RASLEDE AF
Men med børnene i baghovedet ville Laila ikke give op, og hun faldt til sidst over en rejsebrochure, der beskrev fedmeoperationer i Belgien. Godt nok skulle hun selv betale, men
pengene havde hun fra sin mands arv, og da hun ikke kunne se nogen anden løsning, bestilte hun rejsen.

"Jeg havde ingen betænkeligheder, for jeg var overbevist om, at det var det eneste, der kunne hjælpe mig. Så jeg skulle nok overleve," siger Laila. Operationen gik godt, og blot fire dage senere var hun hjemme hos børnene igen. Menuen bestod nu af bittesmå portioner, og der gik ikke lang tid, før kiloene raslede af Lailas store krop.

"Det var så lækkert!" Udbryder hun glad. Et år senere var badevægten nede på 100 kilo, og så stod den pludselig fast. "Det kan ikke passe, at jeg ikke skal længere ned," tænkte Laila fortvivlet, men efter en
periode begyndte vægttabet igen. "Jeg fandt ud af, at det i perioder står stille, og det er nok meget godt, så kroppen kan følge med," forklarer hun.

EN NY KVINDE
I dag, fire år senere, har hun nået sin idealvægt på 62 kilo, og hun er gået fra en tøjstørrelse 64 til en størrelse 38.

"Det var en stor sejr for mig, den dag jeg kunne gå ind i en ganske almindelig tøjbutik og prøve tøj. Men jeg blev for alvor stolt, da min søn en dag sagde, at jeg så godt ud, og at han et øjeblik troede, jeg var en anden
kvinde, der kom gående på gaden," griner Laila. Bagsiden af vægttabet har været det store overskud af hud, der har været ekstremt udvidet. Hun har fået opereret sit maveskind men mangler stadig lår og bagdel. Om hun skal have de operationer foretaget, har hun ikke besluttet sig for endnu. For selvom hun gerne vil, er der risici forbundet med det.

"Jeg skal altid have dobbelt op af narkose, og det er ikke ufarligt at være bedøvet. Her tænker jeg på mine børn," siger hun og får tårer i øjnene. Men kun et kort øjeblik. Så lyser hun op igen. For selvom forløbet har været ekstremt følelsesmæssigt, overskygger vægttabet den løse hud, som vægttabet har efterladt.

"Det eneste, jeg fortryder, er, at jeg ikke gjorde det for mange år siden. Tænk at være 20 år og være så slank," afslutter Laila.

Læs også