https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/august/pinligprim.jpg
Træning og kost

Kvindetabu: Dette er mere pinligt end ensomhed og utroskab

22. august 2014
af Lonnie Kjer
Foto:Shutterstock
En stor undersøgelse om kvindetabuer foretaget blandt 1.500 skandinaviske kvinder viser, at danske kvinder placerer mave-tarm-problemer som det næstmest pinlige emne at tale om – kun overgået af sex.

Vi er ellers ikke blege for at diskutere næsten hvad som helst med vores veninder. Men der er åbenbart en grænse, viser undersøgelsen. Det pinligste i verden er tilsyneladende at tale om 'maveproblemer'. Ja, dén slags.

FAKTA OM UNDERSØGELSEN

Mere end hver tredje danske kvinde i undersøgelsen (35,7 %) har oplevet problemer med oppustet mave "ofte" eller meget "ofte"

103 danske kvinder i undersøgelsen (20,1 %) oplever "ofte" eller "meget ofte", at blive pinlig berørt over, at deres mave er oppustet

Næsten hver tiende danske kvinde i undersøgelsen (8,9 %) har "ofte" eller "meget ofte" forstoppelse, der giver hende ondt i maven

Næsten halvdelen af de danske kvinder i undersøgelsen (47,1 %) har et behov for at tale med andre om deres mave-tarm-problemer, men undlader, fordi de synes, det er et pinligt emne

Undersøgelsen er foretaget af Userneeds for Almirall

www.almirall.com

Det er pinligt
Mave-tarm-problemer er en folkelidelse, der dækker over hele spektret fra livstruende sygdom til en ufarlig, men generende tilstand, irriteret tyktarm, der ubehandlet kan få store konsekvenser for livskvaliteten.

Og ubehandlet er netop kodeordet, for vi går simpelthen ikke til lægen med det pinlige problem, viser undersøgelsen, hvor omkring 1500 kvinder fra Danmark, Norge og Sverige medvirkede.

Vi taler ikke med lægen

Og det er ikke fordi, behovet for at tale om det ikke er der. Men vi taler ikke med hinanden om det - og tre ud af fire af os taler heller ikke med lægen om det, fordi det er for pinligt.

At mave-tarm-problemer overgår tabuemner som ensomhed, utroskab, alkoholproblemer og barnløshed, overrasker ikke professor og overlæge Klaus Krogh:

"Rigtig mange kvinder lider i hverdagen af mave-tarm-problemer som fx oppustet mave, smerter og forstoppelse. Afføring er ulækkert, og da vi lever i en kultur, hvor især mange kvinders status hænger sammen med, at de er lækre og fører et tjekket liv, er deres problem ikke noget, de vil dele med andre."

Søg læge

Det bør vi gøre noget ved.

"Kvinder, der ofte har maveproblemer, bør søge læge. Både for at udelukke at der er tale om en livstruende situation. Men også for at få lindret symptomer, der gør livet surt i hverdagen. Ofte vil der være tale om irriteret tyktarm, som er den mest almindelige mave-tarm-lidelse herhjemme, hvor mellem 10-15 pct. af befolkningen, oftest kvinder, er ramt. Disse mennesker skal have rådgivning om livsstil, kost og mulighed for medicinsk behandling," fortæller Claus Krogh.

Undersøgelsen er foretaget af Userneeds for Almirall

www.almirall.com

Læs også