
Kvinder skal sove mere end mænd

foto: all over press
Derfor er søvn vigtigt
- Imellem 30 og 40 procent af den voksne danske befolkning lider af søvnproblemer.
- Søvn er det vigtigste middel for at forebygge stress.
- Både kroppens fysiske og mentale genopbygningsproces foregår om natten. Det er også her, at al den information og viden du har fået i løbet af dagen bliver flyttet fra korttidshukommelsen til langtidshukommelsen.
- Det også er om natten at niveauet af stresshormonet kortisol i kroppen tager det dyk, der er vigtig for dit velbefindende.
Det er morgenen efter du har brugt hele natten på at rotere rundt i snart alle retninger i sengen og kigget på uret flere gange. Du er helt flad og ikke et øjeblik i tvivl om, at din dag ville have været meget bedre, hvis du havde sovet godt og nok.
De fleste af os er nok klar over, at det er vigtigt, at få en god nattesøvn. Men hvad så hvis man ikke kan sove, og i stedet for at drømme må tælle får i en uendelighed?
- Først og fremmest er det vigtigt, at man accepterer, at vores søvnbehov er forskellige. Kvinder har oftest behov for mere søvn end mænd, fordi de simpelthen er mere opmærksomme på deres omgivelser end mænd er i løbet af dagen. Mænd er bedre til at lukke af og koncentrere sig om en ting, siger Lis Lyngbjerg der er forfatter og stressekspert.
Derfor er det vigtigt, at man som par ikke indretter sit søvnmønster efter hinanden, men holder fast i ens eget søvnbehov, selvom det betyder at manden måske ikke kan læse eller se tv i sengen, efter du er gået i seng.
På torsdag udkommer hendes seneste bog "Søvnkuren - til dig, der er træt af at sove dårligt".
Bremsesystemet skal tage over
Når vi ikke kan sove, er det oftest, fordi vi ikke kan lukke af for de mange tanker og opgaver, vi har susende rundt i hjernen.
Fysiologisk handler det om, at det parasympatiske nervesystem skal tage over for det sympatiske nervesystem, når vi skal sove.
- Det sympatiske nervesystem er aktiveringssystemet eller speedersystemet, som gør os i stand til at yde meget. Det parasympatiske nervesystem kan man kalde for bremsesystemet, som får kroppen til at slappe af og lukke af ned for hjernen. Hvis det parasympatiske nervesystem ikke tager over, så er det, vi ligger og roder rundt, siger Lis Lyngbjerg.
Luk dagen ned
Hvis vi er stressede kan det være svært at få gang i det parasympatiske nervesystem, når det bliver sengetid. Men der er faktisk nogle helt konkrete ting, der kan sætte det i gang.
- Undlad fuldstændig at arbejde om aftenen. Afslut den travle og indholdsrige dag med at lukke dagen ned. Brug ti minutter på at tænke over dagens begivenheder, og skriv ned hvad du skal huske til i morgen. Resten af aftenen skal man bruge på noget man slapper af og hygger sig med, siger Lis Lyngbjerg.
Hun pointerer, at det er fuldstændig spild af tid, at spekulere og tænke, når man ligger i sengen, for hjernen er alligevel så meget på stand by, at den ikke kan tænke skarpt.