Træning og kost

Kvinder får også KOL – har du styr på symptomerne?

4. december 2014
af Charlotte Nordell Carlsen
foto: Panthermedia
Danske kvinder er de mest rygende i hele verden, og det betyder, at vi i Danmark har en uhyggelig verdensrekord med den højeste dødelighed af KOL blandt kvinder. KOL er en grim og snigende sygdom. Her får du styr på symptomerne.

Før i tiden var det primært mændene, der hostede og peb efter vejret i forbindelse med rygning. Men sådan er det ikke længere. Selvom mange af os helt har kvittet smøgerne, er der stadig mange rygere i Danmark. Ifølge Danmarks Lungeforening er der i dag lige mange mænd og kvinder, der ryger dagligt. Og selv om antallet af daglig-rygere falder år for år, er antallet af storrygere (folk der ryger mere end 15 cigaretter om dagen, red.) stort set konstant.

Hvorfor er der mange kvinder, der bliver ramt af den frygtede lungesygdom KOL?

Følsomme lunger

Desværre for os kvinder, tyder det på, at vi tåler rygning dårligere end vores mænd, og hvis vi bliver syge af røg, bliver vi mere syge, end mændene gør. Det gælder i øvrigt for flere sygdomme, bl.a. hjertesygdom og lungekræft, at vi er mere udsatte for at få sygdommen.

Der er ikke nogen rigtig god forklaring på, hvorfor kvinder lettere får KOL end mænd, hvis de ryger lige meget, men én af forklaringerne kan være, at vores lunger er mindre, og dermed også mere følsomme for den skadelige røg.

Her får du 5 tips til et sundt hjerte

Kvit cigaretterne

Da KOL er en snigende sygdom, der oftest udvikler sig over en periode på 10-30 år, kan den være svær at ”tage i opløbet”. Det er heller ikke alle, der har tydelige symptomer, men de første symptomer er typisk let åndenød, når du bevæger dig. Det bedste du kan gøre, lige her og nu, er:

  1. Hold op med at ryge
  2. Begynd at dyrke motion, for at undgå, at sygdommen forværres.
  3. Gå til lægen, hvis du oplever nedenstående symptomer:

 

5 typiske symptomer

  1. Hoste om morgenen
  2. Besværet vejrtrækning
  3. Åndenød, når du løber efter bussen, eller går op ad trapper
  4. Øget produktion af slim i lungerne
  5. Fysisk træthed

Her får du gode råd til at komme i form

FAKTA: Hvad er KOL?

KOL står for ’Kronisk Obstruktiv Lungesygdom’, og er en lungesygdom, som forårsager en irritationstilstand i lungerne, ledsaget af øget slimproduktion og forsnævring af luftvejene. Tilstande giver et nedsat immunforsvar, som giver hyppigere lungeinfektioner. Ca. 430.000 danskere lever med sygdommen, men kun halvdelen ved, at de har den. Du kan finde ud af, om du har KOL, ved at få målt din lungefunktion hos din læge.Kilde: www.lunge.dk

 

Få rabat på dit næste køb hos Ezee, med en rabatkode. -Find din her klik her