Kom sund igennem julen
Foto: All Over
Et stykke konfekt her, et glas gløgg der - og pludselig sidder man 2. juledag med bukser, der strammer og lidt ekstra fylde i kinderne. Vores venner på ugebladet SØNDAG har bedt ernæringsekspert, Marie Steenberg og træningsvejleder, Birgitte Nymann om at komme med deres bedste råd til, hvordan du styrer uden om alt for mange af julebordets fristelser og får dyrket motion mellem hyggestunderne.
Spar på fedtet
"Det er især fedtet, der giver os de mange ekstra kalorier, så du kan f.eks. vælge nogle lidt mere magre udskæringer af flæskestegen i stedet for den klassiske udskæring, uden at det betyder ret meget for smagen. Svinekammen er f.eks. mere mager end nakkekammen og har stadig svær på. På den måde får du mere kød og mindre fedt og kan spare nogle kalorier", siger Marie Steenberg.
Ud at gå
"Kom ud og gå så langt, du overhovedet kan. Gå, når du juleshopper, når du skal på arbejde, eller stil bilen lidt længere væk og gå det sidste stykke. Gå en tur i frokostpausen, og gå til julefrokosten. Jeg synes, at motionsformen gang bliver meget undervurderet, fordi der er så meget fokus på løb. Det giver en rigtig god forbrænding at gå fem kilometer om dagen, du får frisk luft og lys - og du behøver ikke engang klæde om til træningstøj", siger Birgitte Nymann.
Det gode kvarter
"Find et 15 minutters træningsprogram eller find nogle øvelser, som tager dig 15 minutter at lave hver dag. Enhver kan finde et kvarter i en travl dagligdag til at lave nogle simple øvelser, der ikke kræver specielle redskaber, som man både kan bruge derhjemme, og når man er på besøg hos familien", siger Birgitte Nymann.
Sundere kartofler og sovs
"Hvis du gerne vil have både hvide og brune kartofler, kan du spise færre brune kartofler og dermed spare på kaloriesiden ved at gøre fordelingen lidt anderledes, end du måske normalt ville gøre. Når du laver brune kartofler, kan du også spare på sukker og smør ved at skylle kartoflerne, lige inden de ryger på panden. Det får sukkeret til at fordele sig finere på kartoflerne, så de ikke ligger og søber så meget. På den måde undgår de at få så tykt et karamellag på sig", siger Marie Steenberg.
"Den klassiske opbagte sovs lavet på mel, smør og mælk eller fløde, kan i stedet laves på en bouillon fra stegen, hvor du tager stegeskyen fra anden, suger fedtet ud, spæder op med bouillon eller vand og jævner med Maizena", siger Marie Steenberg.
Drik vand
"Øl og rødvin indeholder mange kalorier, og mange drikker rigtig meget alkohol i julen. Hvis du kan lave en tommelfingerregel om at drikke et glas vand mellem hver genstand, er du bedre hjulpet på kaloriesiden, end hvis du udelukkende drak alkohol igennem hele julemiddagen", siger Marie Steenberg.
Frugt i stedet for konfekt
"Når det gælder konfekt, kan du en gang imellem overveje at erstatte noget af alt det søde med et fad frisk eller tørret frugt i stedet for. For selv om frugt indeholder frugtsukker, indeholder det også nogle vitaminer, som du trods alt ikke finder i marcipan og nougat! Stil også gerne valnødder og hasselnødder på bordet som alternativ til den klassiske konfekt", siger Marie Steenberg.
Styr blodsukkeret
"Mange sparer på appetitten i løbet af dagen den 24. december, fordi man nu endelig skal have den store julemiddag, man har glædet sig til hele året! Men det er en rigtig dårlig idé, for mavesækken bliver ret lille, når man ikke spiser særlig meget i løbet af en dag. Når man så spiser rigtig meget om aftenen, kan man virkelig få det dårligt i form af et ildebefindende eller hjertekvababbelser, især når man kommer lidt op i alderen. Optimalt set skal du juleaftensdag spise en god solid morgenmad, en let frokost og et stykke knækbrød eller et stykke frugt ved 15-tiden, så du holder blodsukkeret i balance hele dagen", siger Birgitte Nymann.
LÆS OGSÅ: Hold dig evigt ung med De fem tibetanere
ELLER HVAD MED: Sådan stopper du vanespisningen
Få et sundere og slankere liv med Oestrogens slankeklub