Knoldselleri - derfor skal du spise det
Foto: Columbus Leth
DERFOR SKAL DU SPISE KNOLDSELLERI
Fibre, tjek. C-vitamin, tjek. B₆-vitamin, tjek. Magnesium, tjek. Kalium, tjek. Tjeklisten over sunde næringsstoffer er generelt lang, når det gælder rodfrugter, eftersom de jo lever og gror i jorden. De suger bogstavelig talt alle de gode næringsstoffer til sig – og smag. Rodsellerien er ingen undtagelse. Den er fiberrig og indeholder en stor portion C- og B₆-vitamin. Det er to vitaminer, der er afgørende for immunforsvar og stofskifte, og faktisk har selleri været kendt som en god råvare til heling af sår. Ud over vitaminerne er knolden endvidere lidt af et hit, hvad angår de vigtige mineraler magnesium, kalium, mangan og fosfor. Sammensætningen af selleri er meget heldig. Mangan har bl.a. betydning for udvikling af brusk, knogler og led og forebygger knogleskørhed. Sammen med magnesium tilhører mangan de basiske mineraler og er sammen med calcium afgørende, når man taler syre-base-balance i kroppen.
Sellerijuice eller sellerisuppe er alle tiders måde at nedbringe syreindholdet i kroppen på, f.eks. efter en våd weekend med masser af kød eller efter en stresset periode. Du kan også blive i den ”rå” afdeling og lave grøntsagspasta af selleri på en spiralizer og blande selleristrimlerne med squash- og gulerodsstrimler til en trikolore-pasta. Alternativt: Har du hørt om selleriremoulade? Prøv at lave din egen. En allersidste sundhedstrumf er knoldselleris indhold af stoffet luteolin, som også findes i persille og gulerødder. Ifølge forskere fra University of Illinois er luteolin godt for hjernen og dens kognitive funktioner. Luteolin virker antiinflammatorisk og modvirker også cancer, ligesom det har en generel sygdomsforebyggende effekt i organismen. Kilde: Healthbenefitstimes.com LÆS OGSÅ: Sellerisuppe med mandelmælk, perlespelt og persille