https://imgix.femina.dk/media/sundmadprim.jpg
Træning og kost

Kalorieforskrækket?

13. november 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Velkommen i klubben af folk med indbygget kalorie-tæller. Her har du ti lette bud på mad, der ikke bare er proppet med vigtige vitaminer … de ’koster’ heller ingenting på kaloriekontoen.

Man kan nærmest ikke få for meget frugt og grønt. Især det sidste skal der spises store mængder af - i sundhedens navn. Og så tæller det bestemt med på positiv-siden, at de sunde varer aldrig kan få skylden for et par ekstra kilo på sidebenene. Kk.no disker op med ti sunde ting, du ikke KAN spise dig tyk i. Også selvom du hører til dem, der tæller kalorier konstant ... max sølle 40 kalorier kan herlighederne svinge sig op på.

Bare broccoli
… grøntsagen, man næsten ikke sige for meget godt om. Den siges - blandt mange andre gode egenskaber - at kunne forebygge Alzheimers og at påvirke stofskiftet i positiv retning - og så er der altså 13 kalorier i en portion. 13!

Hurra for ruccola
… det har længe været et hit. Det smager godt, er spækket med sunde næringsstoffer og fibre. Og så kan du spise tyve portioner af det, før du har ramt samme kalorietal, som et æble indeholder. Fem kalorier koster det dig. Det må nærmest svare til en mundfuld luft …

Snup en salat
... den fylder lige så forsvindende lidt i det kaloriemæssige regnskab som ruccolaen. Jo mørkere den er, jo flere helse-fordele - men hele flokken af salater er sunde og lette ... ja, hvis vi ser bort fra dén mayonaise, altså ...

Aaah … Asparges
Kogt, stegt, dampet, bagt eller rå … asparges er bare godt, og fire stk af de vitamine- og mineralholder stænger står i 12 kalorier. Så kan man vist godt rulle et stykke bacon omkring …

Retro - rosenkål
Rosenkål er blevet hipt! Sundt har det altid været, fuld af kostfibre, der holder styr på maven ... og fuld af 38 kalorier pr portion.

Kanon-kål
Det er knasende sundt, beskytter mod kræft og hjælper mod mavesår. Og så koster det næsten ingen penge. Kålen har også fået sit comeback, og det er lige nu, butikkerne har alt det gode på hylderne. 22 kalorier for en portion - men lad være at tilbered dem for meget, for så mister de en del af alle de vitaminer, mineraler og fibre, kålen ellers er leveringsdygtig i.

Magi med rødbeder
For 37 kalorier sundhed og sødhed! Den rødes antioxidanter er med til at forhindre kroppen i at optage fedt. Og så gør det vel ikke noget, at den er genial i supper, salater - og er billig.

Blomkål bedst
Hvad kan man ikke spise en portion blomkål til 3 kalorier til? Har du brug for flere argumenter for at smide grøntsagen i indkøbskurven, så står de i kø. Kålen beskytter dig mod cancer og indeholder desuden C-vitamin og B-vitaminet folat, som er godt for hjertet og produktionene af nye blodlegemer.

Gnask en grapefrugt
Den syrlige sag er sød ved din forbrænding, fylder dig med C-vitaminer og er godt for koncentrationen. Og så indeholder en halv grapefrugt 39 kalorier.

Tomater er toppen
… og en enkelt indeholder kun 22 kalorier - og utrolig mange gode næringsstoffer. Tomaten, der er en frugt og ikke en grøntsag, er supermad for alle pengene og beskytter mod både kræft og hjertesygdomme. Det høje indhold af lykopen, som er et af naturens bedste antioxidanter høster æren for dét.


Lidt sundere, lidt slankere?

Læs også "Løb, kvinde. Løb!"

Sundhed fra Shoppen? Se her!

Læs også