https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/januar/kaffeprim.jpg
Træning og kost

Kaffe styrker hukommelsen

14. januar 2014
af Lonnie Kjer
Foto: All Over
Den er god nok. Spritny forskning slår fast, at kaffe kan dét, vi kaffeelskere altid har haft mistanke om: Styrke hukommelsen. Og dét helt op til 24 timer efter, du har drukket en kop mokka. Velkommen til dagens kaffeglade nyhed.

Er du pjattet med kaffe, kender du sikkert fornemmelsen: Skal man træffe en vigtig beslutning, holde et møde, ha' en afgørende telefonsamtale eller andet, er det bare bedst med en kop kaffe ved hånden. Bliv du ved med dét. Bønnen har nemlig ganske rigtigt en effekt, skriver kk.no.

Kaffe for krop og sjæl!
Det er amerikanske forskere ved Johns Hopkins University, der mener at kunne bevise, at koffein hjælper os til at huske bedre. Og det er der sådan set ikke noget nyt i.

Man har nemlig altid vidst, at koffein styrker de kognitive funktioner, siger forskningsleder Michael Yassa til Sciencedaily.com. Og man har såmænd også været klar over de positive effekter på både krop og sind, som kaffe har. Men beviser på sammenhængen mellem koffein og hukommelse - dét har man ikke haft. Før nu, altså.

Koffein for hukommelsen
Med den nye undersøgelse slår forskerne fast, at testpersonerne i forsøget klart huskede bedre efter koffein-indtag på 200 mg koffein - nogenlunde den mængde, en gennemsnitlig kaffedrikker indtager i løbet af en dag.
Deltagerne huskede simpelthen en række billeder bedre med koffein i blodet - modsat deltagerne, der måtte nøjes med placebopiller i stedet.

Kaffe, koncentration og hukommelse
Det nye ved undersøgelsen er, at koffeinet blev givet deltagerne, efter de kastede sig over hukommelsestesten, hvor man tidligere har forsøgt sig med koffein inden en eventuel test. På den måde har det været vanskeligt at sortere i, om resultaterne skyldtes bedre koncentration eller hukommelse, men det er man altså blevet lidt klogere på nu, skriver kk.no.

Men som med det meste andet, skal indtaget af danskernes yndlingsdrik naturligvis indtages med måde. For meget koffein gør det nemlig ikke bare umuligt at falde i søvn i aften. Det øger også risikoen for depressioner. Men hukommelsen - dén kalder på en kop mere.

Læs også