https://imgix.femina.dk/media/2143c708eac54ec8b8059e22ef0c543e.jpg
Træning og kost

Juice - vitalitet og sundhed i et glas

24. januar 2012
af Trine Thorendal
Foto: Thinkstock og PR
Thorbjörg Hafsteinsdottir er vild med juice. Her får du hendes vinterfavoritter.

Sponseret artikel

Årsskiftet giver altid anledning til at byde forandring velkommen, og at tage afsked med noget som du enten er færdig med, eller ønsker at skille dig af med. Det er en både god og yndet tid, når det angår målsætninger om ny og sundere krop. Vi har bedt ernæringsterapeaut og forfatter Thorbjörg Hafsteinsdottir om hvad hun selv gør, når januar rammer.

"Jeg er ikke tilhænger af nogen form for askese. De der kender og følger min sundhedsfilosofi ved, at jeg opfordrer til nydelse af det


Thorbjörg Hafsteinsdottir

der nu vækker den. Men det er jo meget forskelligt, hvad det kan være. I årets sidste måneder handler det ofte om lidt mere chokolade end jeg plejer og mere kød, gluten, sovs og lidt hjemmebag. December er bare en slikmåned", siger Thorbjörg.

Januar er lige kur for mange
Lige efter nytår har mange tradition for at ville ryste de ekstra julekg af sig igen. Det mærker Thobjörg også:

"Kvinder i min alder, dvs voksne +45, kimer mig ned på mailen i håb om et par gode råd, gerne et hurtigvirkende et, som kan fixe de extra par kilo som har sat sig på mave og sideben."

"Jeg er for længst holdt op med at sige til dem at de "bare" skal lave mavebøjninger, for det er for kedeligt, og kan ikke stå alene. Til gengæld er det min erfaring, at rigtig mange, gerne vil drikke sjove og intelligente juices som virker målrettede for sagen", siger Thorbj'org og forsætter;

"Juice slår endvidere to fluer med et smæk nemlig - vægttab og mere energi!,".

ANMELDELSE AF JUICER

 • Testet og anmeldt af Trine Thorendal
 • Der er stor forskel på juicemaskiner og de fås i alle prisklasser.
 • Det er vigtig at vælge juicer efter ens reelle behov. Er man hooked på juice og måske flere i husstanden, kan der være økonomisk gevinst i at købe en maskine med en stor motor, da den presser absolut mest saft ud af hver frugt og grønsag. Omvendt kan en lidt mindre maskine være fin hvis man er alene om sin kærlighed til juice.
 • Hav altid materialernes kvalitet og rengøringsvenligheden for øje, når du køber en juicer. Alle giver op, hvis den maskine man kommer hjem med, er svær at gøre rent. Juice skal være nemt!
 • Jeg er vild med Gastrobacken. For det første er den smuk, og det er vigtig når det er en maskine der skal stå fremme. Uden at være tekniknørd på nogen måde, er man dog ikke i tvivl om, at denne maskine har en motor på størrelse med en lille flyvemaskine. Alt suser lige igennem den, og det skrald der er tilbage er tørt som savsmuld. Alt saft og kraft er i den medfølgende kande. Maskinen er lavet i rustfrit stål og tyk hård plast. Der er tale om få dele, der er nemme og rengøre hvis man da ikke smider dem i opvaskemaskinen. Jeg er blevet et lidt lykkeligere og meget sundere mennesker efter den er kommet ind i mit liv.
 • Et lidt billigere alternativ er Philips saftpresser
 • Begge maskiner fås billigst hos "High on life".

Juice tuner dig ind på balance og harmoni
At juice sig sundere kan være en udmærket idé og oplagt af forskellige grunde. Det er nemt, det er sjovt, det smager af hvad det er; en flydende grøntsagsregnbue, som netop med farverne, taler sit tydelige sprog og kommunikerer afgiftning af muskler, lever og nyrer.

Juice af frisk frugt og grøntsager er fulde af antioxidanter, fytokemiske stoffer, vitaminer og sporstoffer, mineraler og enzymer. Thorbjörg kalder det; "En symfoni som tuner dig og din krop ind på balance og harmoni."

Brug juice og smoothis forskelligt
Der er forskel på juice og smoothie. Både i indholdet og tilberedningen. Smoothies er frugt og evt grønt, blentet med eksempelvis mælk(ris, soja, mandel eller skummemælk), julice, skyr. Nogen tilsætter protein, olier, forskellige gryn eller kerner eks havregryn og hørfrø. Massen er tyk og mætter ofte længe.

Juice er saften/juicen af grønt og frugt og rødder og der skal en god portion grøntsager til at lave et stort glas af den vitale saft. Du kan bruge stort set alle vandholdige grøntsager; alle kåltyper, rodfrugter, bladselleri og alle de grønne blade naturligvis som spinat, rucola, romaine og persille. Og så naturligvis alle frugter og bær som giver sit bidrag af sødme, C-vitaminer, antioxidanter og fytokemiske stoffer til vitalitet, energi og ungdommelighedens kilde.

Et mix der er godt til den vitertrætte, måske grå hud og en af damens farvoritter;

"En anden ynglings juice er en helt basic gulerodjuice med masser af ingefær og et æble. Den er bare så behaglig god, fyldt med

betacaroten som giver en frisk sund kulør til huden og så gør den som re glowing skinjuice; taler smukt til dine vitaliserende gener", siger hun.

Kan man drikke sig til mere D-vitamin?
Januar er en af årets mørkeste måneder. Det er mørkt når man tager på arbejde og det er mørkt når man kommer hjem, og kun de færreste, vil kunne fylde sig selv op med D-vitaminer på denne årstid. Der skal altså noget andet til.

Thorbörg siger: "I januar hvor solen og dennes livsvigtige og energifyldte D-vitamin er på laveste blus, ville det være super tjekket med en D- vitaminrig

ANMELDELSE AF NI VEJE TIL VITALITET

 • Anmeldelse skrevet af Trine Thorendal.
 • Med udgangs punkt i vitalitetscirklen beskriver ernæringsterapeut Thorbjörg Hafsteinsdottir hvilke komponenter der skal/kan tages hånd om for at opnå mere vitalitet.
 • Bogen er fuld af gode tips og meget lækre opskrifter. Den er skrevet i et let tilgængeligt og meget inspirerende sprog. Ens energiniveau stiger faktisk bare af at sidde med bogen i hånden. Det er fuld af farve og liv og giver selv den mest vintertrætte lyst til at give sin krop lidt kærlighed.
 • Læs mere om bogen og Thorbjörg Hafsteinsdottir her

juice. Men sagen er, at der er ikke noget af denne vitamin i grønt og frugt. Men du kan tilføre din juice D-vitamindråber eller bare skyl dine kaplser ned med én af de juice ideerne her på siden".

Det er sjovt at juice, og kombinationen af de forskellige grønt og frugter er ikke afgørenede. Kvaliteten bør være god og klart er de økologiske og biodynamiske råvarer at foretrække på grund af større indhold af de fytokemiske stoffer som betyder mere sundhed for kroppen og vitaliteten. I de kolde vintermåneder er det godt at bruge varmegivende rødder som ingefær, gurkemeje, og krydderier som kanel og chili.

"Leg med smag, farver og typer og du tilfører dit helt eget personlige præg" siger Thorbj'org smilende og struttende af sundhed af.

Denne artikel er blevet lavet i samarbejde med High on Life, der har stillet en juicepresser af mærket Gastrobacken til rådighed. Redaktionen har efterfølgende testet og anmeldt maskinens brugbarhed.

Læs også