https://imgix.femina.dk/media/e2702c3ad83d4ea698d7523119b0fa4c.jpg
Træning og kost

"Jeg var ude af balance"

18. april 2011
af Anjaliva Petersen
foto: Jet Izabella Thurmann
Anjaliva er blevet pulsdiagnistoceret. Du skal tilbage til din fødselsbalance lød dommen.

"God dag og hjertelig velkommen."

Således bliver jeg taget imod på Quantum Care Center, der har til huse Gl. Lellingegård, en smuk herregård ved Køge. Her er jeg sat i stævne af den tidligere erhvervskvinde Jet Izabella Thurmann, indehaver og leder af centeret. Jeg har bevæget mig uden for Københavns kommunegrænse for at blive introduceret til Jet's arbejde og visioner, med vægt på Ayur Veda og pulsdiagnostisering samt mantrameditation. En af Jet's visioner er at hjælpe andre med at skabe balance og energi i livet ved at anvende meditation og Ayur Veda til at fremme bedre livsvaner og dermed større energi og overskud.


Jet Izabella Thurmann

Ayur Veda betyder livets videnskab på verdens ældste sprog sanskrit, og er en flere tusind år gammel livsfilosofi og sundhedssystem, hvor en af grundpillerne er kosten. Ifølge Ayur Veda, så er sygdom forårsaget af ubalancer i kroppen og sindet, og ved at benytte blandt andet krydderier, så kan kroppen selv arbejde sig hen imod ligevægt og balance. Ayur Veda er et 8-årigt lægestudie i Indien, og praktiseres på en lang række hospitaler.

Gl. Lellingegaard ved Køge

Jeg bliver introduceret til grundtanken i Ayur Veda, om at mennesket består af grundenergierne - eller "dosha'er": Vata, Pitta og Kapha (udtales Kafa), i større eller mindre grad. Energierne har specifikke funktioner i kroppen og i sindet, og arbejder sammen. Der er typisk forskel på den sammensætning af grundenergier man er født med, og den energisammensætning man har fået oparbejdet igennem livet. Forskellen mellem disse giver ubalancer for krop og sind, og dermed for potentiel sygdom. Jet benytter sig af pulsdianogstisering til at finde min fødselsbalance, og den aktuelle tilstand jeg nu er i.

Jeg sætter mig ved siden af Jet, og hun lægger forsigtigt tre fingre på mit håndled. Jeg skal blot sidde stille og trække vejret dybt.

Vata1½, Pitta3, Kapha3 står der på papiret, der skal repræsentere min fødselsbalance. Jet tager endnu gang pulsen på mig, og skriver nu Vata 4, Pitta 2, Kapha 2, dette er min nuværende tilstand. Jeg er altså, energimæssigt set, i ubalance, og dermed er der mulighed for at kroppen ikke kan holde sygdom fra døren. Jeg døjer meget med menstruationssmerter, der den sidste tid har resulteret i at jeg kaster op af smerter og må sygemelde mig. Dette skyldes blandt andet min ubalance på Vata 4, der netop giver sammentrækninger og kramper. Endvidere så har jeg altid gang i alt for mange ting og glemmer halvdelen af dem, dette er også meget typisk, fortæller Jet.

FAKTA

Anjaliva fik sin behandling på Quantum Care Center. Stedet blev etableret for at udvikle virksomhedslederes emotionelle intelligens og samtidig formindske deres eventuelle stress-tilstand, og drives af Jet Izabella Thurmann der har mere end 25 års erfraing med Ayur Veda.

Læs mere på QuantumCareCenter.dk

For at få mere balance i systemet fortæller Jet mig, at Vata skal dæmpes, for på den måde vil de to øvrige dosha'er stige, for til sidst forhåbentlig at ende med en tilstand, der minder om min fødselsbalance. Dette gøres med en ændring af kosten med blandt andet kosttilskud og varm mad, introduktion af meditation i min hverdag, sørge for ro og regelmæssighed (der ikke har været en del af mit liv siden min mor bestemte over mig) og 8 timers søvn. Der er intet nyt under solen, for jeg har haft det på fornemmelsen længe, blandt andet er jeg næsten holdt op med at spise kød igennem de sidste 8 år. Men det var rart at få sat ord på mine egne fornemmelser, og have en udefrakommende til at støtte mig i at få systematiseret det med en handlingsplan.

Anjaliva Petersen

Jeg gik derfra med ny energi, både på grund af den lækre ayurvediske frokost, der slet ikke trættede, som frokost altid gør for mig, men også med nogle gode råd, en kogebog med lækre ayurvediske opskrifter, nogle kosttilskud og en meditation, jeg nemt og simpelt kan udføre selv morgen og aften. Jeg stikker ingen blår i øjnene, navnlig mig selv, om at jeg nu skal hjem og transformeres til en sundhedsbombe verden sjældent har set.

Derimod har jeg tankerne og nogle nye forudsætninger til at lave små forandringer i min hverdag. Bliver jeg ved med at ændre nogle småting hver dag i mine rutiner og madvaner, så vil det på lang sigt blive til en hel del, frem for at skulle revolutionere fra den ene dag til den anden, der alligevel ikke holder i længden. Tanken om en fremtid uden menstruationssmerter og en overgangsalder, som flere ældre veninder har måtte slås, så er jeg mere end motiveret til at komme i gang.

Læs også