https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/juni/mentalqprim.jpg
Træning og kost

Hvordan har din mentale sundhed det?

6. juni 2014
af Lonnie Kjer
Foto: Shutterstock
Er du rygende travl, stresset og tror oven i købet, at dét er et fedt signal at sende? Tro om igen, for stress er ikke bare so last year. Det er decideret taberagtigt, siger NLP-coach Jane Rosengren. Det handler om din mentale (u)sundhed.

Vi er sunde. Lever længe, motionerer, har smidt cigaretterne ud og hælder sundhed i os. Og nu er turen kommet til det indre. "Hvordan har jeg det egentlig." Og heldigvis for dét, siger NLP-coach Jane Rosengren, der oplever en voksende interesse for, hvordan vi har det inden i.

"Det er klart, at vi må koncentrere os om mere og andet end vægt og rygning, og vi kan næsten heller ikke optimere vores fysiske sundhed yderligere. Vi bliver nødt til at se på vores mentale helbred," siger Rosengren.

"Vi ved , at dårlige tanker er skadelige for vores helbred, og det samme er stress - og så er det bare ikke trendy længere at sige, at man er stresset. Tværtimod."

Jane Rosengren

Har en NLP uddannelse, en coachinguddannelse, er karrierecoach og har arbejdet som freelancer for NLP huset

NLP er en samling af
- NLP teknikker som giver mindfulness og forebygger stress
- NLP jobcoaching
- NLP terapi mod f.eks højdeskræk
- NLP hypnose til f.eks rygeafvænning
- NLP øvelser som får dig til at se dit mål superskarpt
- NLP bøger
- NLP kurser - nu også online
- NLP jobcoaching
- NLP er forkortelsen af Neurolinguistisk Psykologi

Læs mere på www.myonlinenlp.dk

Overskud er in

Det er nemlig overskudsmenneskerne, vi ser op til. Dem uden stress, dem med masser af tid - dem, der tager sig godt af sig selv.
"Vi kan også se det, når der udpeges chefer. Man skal være toptunet hele vejen rundt. Ha' taget sig godt af sig selv både fysik og mentalt. Være rolig og fattet og sikker og ustresset … det er dét, der tæller, og det er dem, vi beundrer" fortæller Jane Rosengren.

"Det er sådan set også trendy at takke nej til lederstillingen, fordi man prioriterer anderledes og hellere vil være sammen med sine børn eller bare holde mere fri."

Det bevidste menneske

Og det handler om at være bevidst. At turde vælge til og fra. Skabe balance og turde sige nej tak og tage en chance. Og så handler det om at sætte nye standarder, siger Rosengren.

"Vi må gerne forlange, og vi må gerne kræve ind. Vi skal synes, vi fortjener det bedste - og gå efter det - og ikke falde tilbage i sofaen og 'fedeniveauet', når noget er ok eller nogenlunde godt nok. Sæt dig selv op på et højere niveau."

Stress, succes …

På dét niveau er der ikke plads til stress. Og hvis det overhovedet nogensinde har været en smule hipt og 'vigtigt' at være stresset og ha' overdrevet travlt, er dén tid i hvert fald helt forbi.

"Stress er ikke bare usundt, det sender også nogle virkelig dårlige signaler. De mennesker, vi har lyst til at kopiere, er præcis det modsatte af stressede," siger Rosengren.

Og det er noget med at holde af det nære.

"Vi kan jo se det hele vejen rundt. Godt nok er ikke længere godt nok. Hverken når vi køber ind, vælger varer, genbruger eller planlægger vores liv. De folk, der har succes, vil vi gerne kopiere, og de ved godt, hvad de kræver af sig selv - og af deres medmennesker. De er ikke bare bevidste forbrugere, men bevidste mennesker, der ikke er bange for at sortere og vælge fra - både på arbejdet og i privatlivet."

... og mental sundhed

Sådan kan de fleste af os blive, og vi er tilsyneladende på rette spor.

"Det går klart i den retning lige nu. Og vi skal huske, at det ikke bare er dem, der fejler noget, der skal hjælpes. Det er også alle os, for hvem det går godt … vi har så meget potentiale, der skal findes og udleves, og hvor man for mange år siden kun brugte psykologien til at hjælpe folk, der fejlede noget, vil vi i dag vide, hvordan succes'erne opnår det, de gør" fortæller Jane Rosengren.

Læs også