Sundhed
Annonce
Træning og kost

Hvad er sundhed egentlig? Vi afkræfter 5 myter om kost og træning

12. maj 2022
Annonce for Danish Crown. Foto: Shutterstock
Der er mange meninger, når det kommer til sundhed. Og rigtig mange myter, der ingen steder har hjemme. Her afkræfter vi fem af dem.
Danish Crown logo

Du må ikke spise frugt, hvis du vil tabe dig, alt under 10.000 skridt tæller ikke, og du skal svede, hvis din træning overhovedet skal være noget værd. Der er mange myter i omløb, når det gælder kost og træning, og her afkræfter vi fem af dem – én gang for alle.

“Frugt er usundt, fordi det indeholder meget sukker”

Frugt indeholder naturligt frugtsukker, og derfor er du måske nogle gange stødt på opfattelsen af, at frugt er usundt – og at det bestemt skal skæres væk, hvis man beslutter sig for at gå på kur. Men lad os slå det fast én gang for alle: Frugt er sundt! Der er en grund til, at det anbefales at spise seks om dagen. Du får mange gode fibre, vitaminer og mineraler fra frugt, og så mindsker det risikoen for hjerte-kar-sygdomme og visse typer af kræft. Det er bestemt sukkeret værd og et uhensigtsmæssigt sted at regulere kosten.

“Det har ikke været en effektiv træning, hvis du ikke har svedt”

Nogle vurderer effektiviteten af deres træning på, hvor meget de har svedt. Men så enkelt er det altså ikke. For det første er der stor forskel på, hvor meget folk sveder. For det andet kan du også have forskellige mål med din træning. Vil du for eksempel gerne være stærk, kræver det få gentagelser og lange pauser mellem øvelserne – hvilket ikke ligefrem er noget, der får sveden til at pible frem. Og hvis du udelukkende træner for at få sveden frem, bliver du højst sandsynligt hurtigt udmattet og forringer din præstationsevne.

“Alle færdigretter er usunde”

Masser af salt, sukker og tilsætningsstoffer – og ingen proteiner, fibre og fuldkorn. Det er nok nogle af årsagerne til, at færdigretter har fået sig et lidt blakket ry. For det er bestemt ikke alle færdigretter gennem tiden, der har indeholdt særlig meget næring. Men du kan ikke skære alle over én kam. Faktisk er de nye færdigretter fra Danish Crown blevet nøglehulsmærkede, hvilket er din garanti for mindre fedt, salt og sukker og flere fibre og fuldkorn – og altså er de et sundere alternativ til de traditionelle færdigretter.

“Du skal gå 10.000 skridt om dagen”

De 10.000 skridt om dagen bliver fremhævet igen og igen. Men det er altså ikke et magisk tal. Mindre kan sagtens gøre det. Faktisk tyder et nyt studie på, at alt over 4.400 skridt om dagen gavner dit helbred og forlænger din levetid. Så glem den dårlige samvittighed, hvis skridttælleren ikke kommer op på de 10.000. Det skal dog påpeges, at motion selvfølgelig ikke kun har en fysisk påvirkning, men også en psykisk. En lang gåtur med veninderne i solskinnet eller med en god lydbog kan gøre vidundere for humøret.

“Det er sundere at indtage flere små måltider end få store”

Dette er også en myte. Det har ingen betydning for din sundhed, hvor mange måltider du fordeler dit daglige indtag over. Hvad der betyder noget, er hvad du spiser – og hvor meget du spiser. Spiser du 2.000 kalorier om dagen, gør det altså absolut ingen forskel, om de er fordelt over tre måltider eller syv. 2.000 kalorier er 2.000 kalorier. Gør derfor det, der fungerer for dig. Nogle holder sig bedst mætte ved at fordele kalorierne ud over mange måltider i løbet af dagen, mens andre hellere vil spise sig godt mætte ved hvert måltid.

Kilder: Netdoktor.dk, altomkost.dk og tv2.dk

Færdigretter danish crown

Frisklavede færdigretter fra Danish Crown

Med færdigretterne fra Danish Crown kan du få et frisklavet, familievenligt måltid på under 15 minutter. Kødet er dansk, og så er det allerede krydret og skåret, så du blot skal mikse det med det grønne tilbehør. Serien kommer i to varianter: Færdigretter, hvor både kød og grønt er i pakken, og nemme kødbakker, hvor kødet er skåret og krydret, så du blot skal tilføje dit favorittilbehør.

Serien er nøglehulsmærket og et sundere alternativ til traditionelle færdigretter, da produkterne indeholder mange fibre og fuldkorn og har et mindre indhold af fedt, sukker og salt – helt uden at gå på kompromis med den gode smag. Se mere her.

Læs også