https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/januar/ppiller-p.jpg
Træning og kost

Her er markedets forskellige typer p-piller

15. januar 2014
af Therese Bindslev
Foto: Shutterstock
Der findes flere forskellige former for prævention, og én af de mere populære er p-pillen. Men hvordan er det nu egentlig p-piller fungerer, hvilke typer findes der, og hvilken bør man vælge? Vi guider dig sammen med gynækolog Christine Felding rundt i junglen af p-piller.

Hvorfor p-piller?

P-piller er et præventionsmiddel, der anvendes, når en kvinde ønsker at forhindre prævention. Det er medicin, som skal udskrives af en læge. P-piller blev tidligere taget i 21 dage, hvorefter kvinden skulle holde 7 dages pause, hvor menstruationen ville komme. I dag skal mange p-piller tages i 28 dage, altså i hele kvindens cyklus, hvor de sidste 7 dages p-piller er "snydepiller", således at menstruationen stadig kommer. Derudover findes der også p-piller, som tages i 24 dage med 4 dages pause og 26 dage med 2 dages pause.

Hvordan virker p-piller?

P-piller er som hovedregel kun pålidelige som præventionsmiddel, hvis de tages, som der står i brugsvejledningen.

P-piller fungerer på tre forskellige måder

  1. De forhindrer ægløsningen.
  2. De flader slimhinden i livmoderen ud, så et befrugtet æg ikke kan sætte sig fast.
  3. De gør slimen i livmoderhalsen uigennemtrængelig for sædceller.

Hvilke typer p-piller findes der?

Overordnet set findes der 2 forskellige typer piller. Det er p-piller og mini-piller. Minipiller findes som tabletter, men også sprøjter og p-stav, samt hormonspiralerne Mirena og Jaydess indeholder det samme som minipiller.

P-piller findes i 2 forskellige typer, alle de "gamle" typer p-piller med syntetisk østrogen plus et gestagen samt de 2 nye, Qlaira og Zoely, med naturligt østrogen plus et gestagen. Desuden findes også plaster og som p-ring med samme indhold som p-piller. I princippet virker de alle sammen ens, men nogle er bedre, hvis man for eksempel har meget uren hud (Diane Mite samt Yasmin-familien).

Hvordan finder man ud af, hvilken type p-piller man bør tage?

Hvis p-piller KUN er til prævention, plejer man at starte med en af de almindelige lav-doserede typer, som indeholder 20 mikrogram ethinylestradiol. Man skal dog lige forhøre sig forinden, om der er tendens til blodpropper i familien.

Hvis man er over 35 og ryger, bør man ikke få almindelige p-piller, heller ikke hvis man er tyk. Men valget af p-piller kan også være et spørgsmål og smag og behag. Hvis man har svært ved at huske p-piller, kan man have glæde af ring, plaster eller stav - eller måske spiralen, men ellers er det ofte lidt tilfældigt, hvad der anbefales.

Læs også