https://imgix.femina.dk/media/1f71807ae5f440b1aab8b5d9ed2869c2.jpg
Træning og kost

Her er den perfekte tandpasta

27. juni 2011
af Mia Qvist Scheelsbeck, Alive.dk
Foto: All Over Press
Nogle slags tandpasta kan give dig blister. Andre giver allergi. Bruger du den rigtige?

Vi vælger som regel den tandpasta på hylden i supermarkedet, der skummer tilpas meget og smager bedst. Men der er en række vigtige ting, som man bør overveje, når man forsøger at gøre sin mund ren morgen og aften.

Du bør f.eks. undgå skummemiddel, og du behøver ikke mere end en lillefingernegl tandpasta for at få rene tænder.

Elisabeth Gregersen, der er formand for Dansk Tandplejeforening, guider her sammen med Alive.dk til, hvordan du vælger den mest optimale tandpasta.

1. Det er ikke nødvendigt at bruge tandpasta med skummemiddel. Mange synes, det giver en frisk fornemmelse af rene tænder, men det kan være hårdt for slimhinderne og give blister.

2. Brug ikke tandpasta med slibemiddel dagligt. Rygere og store te- og kaffedrikkere kan bruge det en gang om måneden.

3. Det er vigtigt, der er flour i tandpastaen. Det er bevist, at det hjælper og forebygger mod huller i tænderne. Begyndende huller kan på tandklinikken pensles med flour, så huller - sammen med god mundhygiejne - kan undgås.

4. Brug kun, hvad der svarer til en lillefingernegl, af tandpastaen. Det er ikke nødvendigt at fylde hele tandbørsten op med pastaen.

5. Der er ikke noget specielt gavnligt ved at bruge børnetandpasta. Derfor råder Dansk Tandplejeforeningen ikke til, at man køber det. Brug i stedet lidt mindre af den almindelige tandpasta, hvis barnet synes, det er for stærkt.

6. Nogle stoffer i tandpasta kan være farlige for miljøet og kan indeholde stoffer, der påvirker dit helbred. Smagsstofferne i tandpasta kan f.eks. være allergifremkaldende. Tjek Kemiinfo for de stoffer, der er i din tandpasta.

Læs også