TrĂŠning og kost
7. december 2011

Her er de mest fede oste

Mozzarella, parmesan, gouda og brie – er du klar over, hvilke oste der er de helt store fedtbomber?
Af: Mia Qvist Scheelsbeck og Trine Fisker, Alive.dk/SlankeDoktor.dk
https://imgix.femina.dk/media/71166c0e15e34b1b87c809b215ab4af6.jpg

Kilde: Lisa Bolting/SlankeDoktor.dk og Food4me.dk

Mozzarella, parmesan, gouda og brie - er du klar over, hvilke oste der er de helt store fedtbomber? Det er nemlig ikke altid helt let at gennemskue, nÄr du stÄr med en brie i den ene hÄnd og en god gouda i den anden i supermarkedet.

IfĂžlge Lisa Bolting, der er chefdiĂŠtist ved Slankedoktor.dk, kan dit valg af ost virkelig betyde noget for din vĂŠgt, hvis du spiser meget ost hver eneste dag. tallet 30+ betyder, at 30 procent af ostens tĂžrstof indeholder 30 procent fedt.

- Fedtindholdet i oste spiller en rolle i forhold til den mĂŠngde ost, du indtager. Der er jo mĂŠttet fedt i, men hvis du spiser en enkelt skive om dagen, betyder det ikke det store. Skal du slanke dig, skal du naturligvis vĂŠlge de fedtfattige varianter, siger Lisa Bolting til Alive.dk og henviser til magre oste som hytteost, rygeost og smĂžreost.

Tab dig med Q Slank

KÊmper du en evig kamp mod de ekstra kilo? Du er langt fra den eneste, og nu kan du med SlankeDoktor fÄ stÞtte og opbakning fra et af Danmarks stÞrste slanke-communities.

Q Slank er et samarbejde mellem Q og SlankeDoktor, og bliver du medlem her fÄr du bÄde personlig diÊtist og kostplan, Danmarks bedste kalorieberegner og adgang til over 5000 opskrifter online.

Vil du mĂžde nye bekendtskaber samtidig med du smider de overflĂždige kilo? SĂ„ bliv medlem af Q Slank nu ved at klikke her (link fjernet)

Her er Lisa Boltings bud pÄ nogle af de mest fede oste, du kan spise:

Parmesan: Hele 25,8 pct. af en parmesanost bestÄr faktisk af fedt, og dermed bliver den hÄrde ost én af mest fede oste, du kan spise. Heldigvis er det en ost, vi typisk kun bruger i smÄ mÊngder sÄsom topping pÄ en salat, siger Lisa Bolting.

Gouda: Det er en meget fed ost, og det er som regel ogsÄ en ost, vi gerne spiser tykke skiver af. Den har et fedtindhold pÄ 27,4 pct.

Gorgonzola: BlÄskimmelosten er én af de fedeste oste, du kan smÞre pÄ brÞdet. Den er typisk en 70+-ost, og dermed indeholder den faktisk 44,1 pct. fedt.

Emmentaler: Den faste ost er typisk en 45+-ost og indeholder 29,1 pct. fedt.

Cheddar: Det er en god smelteost, men den har ogsÄ et hÞjt fedtindhold. En cheddar-ost hedder typisk 50+ og har et fedtindhold pÄ 33,1 pct.

Mozzarella: Den blÞde smelteost er lÊkker i salater, men den er ogsÄ ideel i madlavningen i en revet udgave. Den kan fÄs i flere varianter, men den fedeste, som er lavet pÄ sÞdmÊlk, har et fedtindhold pÄ omkring 22 pct. Men er en del af indholdet lavet pÄ skummetmÊlk, har den en fedtprocent pÄ 16 pct.

Feta/salattern: De fÄs ogsÄ i forskellige udgaver. Men en typisk fast feta pÄ 50 + indeholder 25 pct. fedt.

Brie: Brieoste kan ogsÄ kÞbes i bÄde fedtfattige og meget fedtholdige varianter. Den blÞde brie pÄ 60+ indeholder 33,6 pct. fedt, mens du kan fÄ fedtfattige udgaver pÄ 20+, der indeholder langt mindre fedt.

Mellemlagret ost: En typisk mellemlagret ost er pÄ 45+. Den indeholder hele 26 pct. fedt. VÊlger du derimod en fedtfattig ost, kan du fÄ varianter pÄ 20+ og dermed 11 pct. fedt.

Der er typisk ...
? 32-34 % fedt pr. 100 g i en 60+-ost.
? 26-27 % fedt pr. 100 g i en 45+-ost.
? 16-17 % fedt pr. 100 g i en 30+-ost.
? 11 & fedt pr. 100 g i en 20+-ost.
? 6 % fedt pr. 100 g i en 10+-ost.

LĂŠs mere om:

LÊs ogsÄ

Bliv medlem af femina+

Du skal vÊre medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrÊnset adgang til alt indhold.