https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/motion-og-sundhed/slank-og-sund/2012/11/1247-fem-sunde-facts-om-kaffe/1247-kaffe-copy.jpg
Træning og kost

Her er 5 sunde facts om kaffe

28. november 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck
Foto: Panthermedia
Hvor meget koffein må man få, og hvorfor gør kaffe én i godt humør? Få svarene her

Kaffe virker opkvikkende, hvilket de fleste har brug for om morgenen. Men pga. koffeinen kan man netop blive afhængig af kaffe og nærmest få abstinenser, hvis den første kop kaffe ikke er drukket inden kl. 8.
Men forskning har også vist, at kaffe har en række sunde fordele. Et moderat forbrug af koffeinrige lækkerier som chokolade, kaffe og te bl.a. kan hjælpe på hjertekarsygdomme, diabetes og kræft, skriver Huffington Post.

Her fem sundhedsfacts om kaffe:

Du bliver i bedre humør
Noget tyder på, at en kop kaffe kan booste dit humør.

- Koffein stimulerer frigivelsen af dopamin, der er et signalstof, som aktiverer områder i hjernen, der står for årvågenhed og produktivitet, forklarer Rania Batayneh, der er diætist og ejer af sin egen rådgivningsvirksomhed, til Huffington Post.

Dopamin påvirker også vores humør, så vi efter en kop kaffe bliver en smule gladere.

Når du skal drikke kaffe, så lav en god en af slagsen. Læs her, hvordan den perfekte kop kaffe laves.

Lavere risiko for slagtilfælde
En undersøgelse blandt 83.000 kvinder har vist, at kvinder, der drikker kaffe, har lidt lavere risiko for at få et slagtilfælde.

Undersøgelsen har været publiceret i tidsskriftet Circulation, som American Heart Association står bag.

Kan både give vægttab og vægtøgning
Det passer ikke helt, hvis man siger, at man kun taber sig af at drikke kaffe.

- Koffein kan sætte gang i stofskiftet, hvilket kan øge forbrændingen af kalorier i løbet af dagen. Men et for højt indtag af koffein kan øge produktionen af kortisol, der er et stresshormon, som kan kædes sammen med stress og overvægt, forklarer Rania Batayneh.

For meget koffein skader
Man skal passe på ikke at drikke alt for mange kopper kaffe om dagen. Der er nemlig nogle sundhedsrisici ved at drikke for meget kaffe.

- Koffein er et rusmiddel, og ligesom andre rusmidler kan det have skadefulde virkninger, hvis det indtages i høje doser. En dosis på mere end 500 mg, hvilket svarer til den mængde, der findes i fire-fem kopper kaffe, kan føre til søvnløshed, irritation, maveonde, nervøsitet, muskelrystelser og forstyrret hjerterytme.

En undersøgelse publiceret i tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition sidste år har vist, at for meget koffein kan give kortvarige hop i blodtrykket. Derfor skal personer med for højt blodtryk sørge for at holde koffeinindtaget nede.

Så meget må du indtage
Indtag koffein i moderate mængder. Det skal helst holdes under 300-400 mg koffein om dagen, hvilket svarer til 3-4 kopper kaffe eller seks dåsecolaer.

Gravide kvinder og folk med højt blodtryk skal helst holde deres forbrug under 150-200 mg om dagen. Og for børn skal det være under 50 mg om dage, råder Rania Batayneh.

Overskrides disse anbefalinger kan det udvikle sig til irritation og nervøsitet.

Kilde: www.huffingtonpost.com

Læs også