Gør noget ved sukkerindtaget
Vi kan alle med fordel spise mindre sukker - og mindre forarbejdet mad i det hele taget. Her får du mine 10 bedste råd til, hvordan man får mindre tilsat sukker.
UNDGÅ SKJULT SUKKER
Vær opmærksom på de mere "uskyldige" produkter, der ofte indeholder store mængder skjult sukker. Det gælder bl.a. kiks, morgenmadsprodukter, frugtyoghurt, syltetøj og søde brødtyper.
DRIK MINDRE KAFFE
Forskning har vist, at smagen af noget bittert øger lysten til søde sager. Kaffe har en klassisk bitter smag, hvilket
også forklarer, hvorfor mange kommer sukker i. Drikker du mindre kaffe, slår du derfor to fl uer med et smæk: mindre
sukker og mindre lyst til sukker.
MASSER AF FULDKORN
Kort fortalt skal de grove varianter fortrænge de blege, dvs. mindre hvidt brød, polerede ris og hvid pasta. Du skal til at spise fuldkornsprodukter til alle hovedmåltider. Det er utroligt sundt og fyldt med fi bre, der mætter og stabiliserer blodsukkeret. Det kan f. eks. være havregryn til morgenmad, rugbrød til frokost og fuldkornspasta, brune ris, fuldkornsbrød eller lignende som tilbehør til aftensmaden.
MANGE MÅLTIDER
Sunde mellemmåltider holder blodsukkeret oppe mellem hovedmåltiderne. 2-3 mellemmåltider er passende til at
tage toppen af sukkertrangen. Det kunne f.eks. være en skive rugbrød med en halv banan, gulerødder, et æble med lidt yoghurt naturel eller en håndfuld nødder med et stykke mørk chokolade sidst på eftermiddagen.
SPIS SUKKER SAMMEN MED FEDT
I skolen lærer man, at minus og minus giver plus. Det princip kan du faktisk også udnytte, når blodsukkeret skal holdes stabilt. Når kulhydrater spises sammen med fedt, sænkes optagelseshastigheden og dermed også påvirkningen af blodsukkeret. Det betyder f.eks., at mørk chokolade, der indeholder en del sukker - men også en del fedt, ikke påvirker blodsukkeret så voldsomt som vingummi, men stadig nok til at tilfredsstille den søde tand. Princippet gælder også for måltider, hvilket vil sige, at hvis du kommer kødsauce på spaghetti eller dypper brød i god olivenolie, så påvirkes blodsukkeret i mindre grad.
SOV DIN SUKKERTRANG VÆK
For lidt søvn og for meget stress øger dannelsen af kortisol i kroppen. Kortisol er et stresshormon, der sætter kroppen i alarmberedskab. Det betyder bl.a., at du bliver mere sulten, og at lysten til søde sager forstærkes - ikke just de optimale betingelser for dit blodsukker og din´sundhedstilstand i øvrigt. Derfor skal du sørge for at få sovet nok og ikke arbejde for meget. Hvis det er muligt, bør du stræbe efter otte timer af hver.
SEX I STEDET FOR SUKKER
Sukker udløser en tilfredsheds- og nydelsesfornemmelse, hvilket er en medvirkende årsag til, at sukker fungerer som andre - ganske interessante - aktiviteter, der har lignende virkning. Sex, motion og succesoplevelser påvirker nogle af de samme signalveje, som sukkeret gør.
UNDGÅ "EMOTIONAL EATING"
Efter en lang dag på arbejdet efterfulgt af praktiske gøremål, der har drænet en for energi, kan det være fristende at "belønne" sig selv med is eller slik, men hvis du virkelig vil gøre noget godt for dig selv, så gå efter en længerevarende løsning. Frisk frugt, en kop grøn te med honning eller groft knækbrød med marmelade er guf for krop, sjæl og
hjerne - og kan med god samvittighed nydes inden sengetid.
SMÅ SKRIDT
Mange er tilhængere af en "kold tyrker", hvor man forsager alt, der indeholder sukker. Men fanatiske fravalg er for de fl este mennesker næsten umulige at holde, fordi lysten til det forbudte bliver uudholdelig. Derfor er det en god idé at
tage små skridt ad gangen. En kvart pose slik er f.eks. bedre end en halv.
NÅR DET VIRKELIG BRÆNDER PÅ
Nogle gange SKAL man bare have noget sødt, og når tørret frugt og light-sodavand ikke er nok, så vælg en mørk kvalitetschokolade, der tilfredsstiller den søde tand og er fyldt med sundhedsfremmede stoffer. Er chokoladen ikke lige inden for rækkevidde, kan et stykke fuldkornsknækbrød med marmelade også gøre det.
Denne artikel blev første gang publiceret på Q.dk i september 2011