https://imgix.femina.dk/media/96ef84b6a1df4663ba4573149434fb18.jpg
Træning og kost

Gåture kan bremse demens

22. oktober 2010
af Per Bang Thomsen, jp.dk
Foto: Shutterstock
Hvis du vil beholde din hukommelse, kan det hjælpe at gå mindst 15 kilometer om ugen. Det viser en ny undersøgelse.

Godt 15 kilometer. Så meget bør du gå om ugen, hvis du vil mindske risikoen for at udvikle demens eller Alzheimers, når du bliver ældre.
Det viser en ny undersøgelse, som netop er blevet offentliggjort i det amerikanske internettidsskrift Neurology.

Flere ugentlige gåture kan nemlig være med til at modvirke, at hjernen skrumper ind og at man på sigt mister sin hukommelse. Det skriver The Guardian.

Større hjerner hos aktive

Det er et hold neurologer fra Pittsburgh University i Pennsylvania, USA, der har fundet ud af, at gåture kan have en positiv indvirkning på ens mentale tilstand.

Igennem 13 år overvågede forskerholdet 300 frivillige amerikanere, og undersøgelsen viste, at de deltagere, der gik omkring 15 kilometer om ugen, i gennemsnit havde større hjerner end dem, der var inaktive.

Undersøgelsen løb fra 1995 til 2008, og allerede under de første hjernescanninger opdagede man, at de aktive deltagere havde større hjerner.

Dobbelt så stor risiko for demens hos inaktive

4 år senere havde 116 personer, godt 40 procent af alle forsøgspersonerne, udviklet en form for demens eller Alzheimers.

Og det var de fysisk inaktive deltagere, der var hårdest ramt. Ifølge undersøgelsen var hukommelsesproblemerne 50 procent større hos de inaktive deltagere.

Doktor Kirk Erickson fra Pittsburgh University, der har været med til at lave undersøgelsen, håber nu, at de nye resultater vil afføde flere forsøg, hvor man bruger fysisk aktivitet til at bekæmpe demens og Alzheimers.

Læs også