Træning og kost
11. maj 2012

Fuldkorn i bagværk -sådan får du nok fuldkorn i dit hjemmebag

Fuldkorn i brødet er vigtigt hvis vi skal spise brød på den sunde måde. Kosteksperten kommer her med gode råd til hvordan du skal vægte fuldkorn i dit hjemmebag.
Af: SLANKEDOKTOR.DK
https://imgix.femina.dk/media/a149ff75a1274ae4a0e94984ce7cf845.jpg

Hjemmebag med fuldkorn

Bager du dine egne boller til weekendens brunch, ælter du selv rugbrødet til familiens madpakker og er madbrødet til aftensmaden noget, du selv og ikke supermarkedernes brødafdeling står for, så kan det være, at du ind imellem er i tvivl om, om dit hjemmebag rent faktisk er groft nok.

Når man læser varedeklarationen, så står der altid, hvor mange kostfibre en pakke brød indeholder, og hvis dette tal er over syv gram per 100 gram, lever produktet op til de officielle fuldkornsanbefalinger, og det kan tælle med i dagens fuldkornsregnskab, der anbefales at ende på 75 gram daglig fuldkorn.

Men når man står derhjemme med hvedemel, grahamsmel, hørfrø, solsikkekerner, rugmel og hvad man ellers bruger, når man bager, så kan det være svært at gennemskue, om der er så mange kostfibre i ens brød, at det rent faktisk tæller med i fuldkornsregnskabet.

Tab dig med Q Slank

Kæmper du en evig kamp mod de ekstra kilo? Du er langt fra den eneste, og nu kan du med SlankeDoktor få støtte og opbakning fra et af Danmarks største slanke-communities.

Q Slank er et samarbejde mellem Q og SlankeDoktor, og bliver du medlem her får du både personlig diætist og kostplan, Danmarks bedste kalorieberegner og adgang til over 5000 opskrifter online.

Vil du møde nye bekendtskaber samtidig med du smider de overflødige kilo? Så bliv medlem af Q Slank nu ved at klikke her

Fuldkorn i hjemmebag skal doseres fiftyfifty

Men det er faktisk slet ikke så svært, lyder det fra Birgitte Escherich, der er måltidsekspert og som ejer rådgivningsvirksomheden Kostkompagniet.

- Der er en tommelfingerregel, når man vil være sikker på, at ens hjemmebag lever op til fuldkornsanbefalingerne. Halvdelen af det mel, man bruger, skal være fuldkorn. Hvis man bruger 250 gram hvedemel, skal der tilsættes 250 gram fuldkorn, siger hun til Alive.dk og forklarer, at det er vigtigt at læse bag på melpakken, inden man putter den i indkøbskurven.

Mel typer der gælder som fuldkorn

Grahamsmel, rugmel, fuldkornsmel og andre grove meltyper tæller nemlig kun med som groft mel, hvis der står på pakken, at både kim og hele skallen er med.

- Hvis ikke man sikrer sig, at både skallen og kim er med, så er der meget mindre kostfiber i melet, og så tæller det ikke med i fuldkornsregnskabet, forklarer Birgitte Escherich.

Mange vælger også at bruge forskellige typer af frø, når de bager, men faktisk tæller hverken hørfrø, solsikkefrø, sesamfrø eller græskarkerner med i fuldkornsregnskabet.

- Det er dog vigtigt at understrege, at frøene har en sundhedsværdi, men i denne sammenhæng har de ikke en fibermæssig værdi, siger hun.

Læs også:
Sådan spiser du nem flere grøntsager

Opskrift på sunde lavendelboller
Guide til det sunde pålæg

Læs også