Træning og kost
22. februar 2012

Flere kvinder dør af rygersygdomme

Kvinderne har nu indtaget en kedelig førsteplads i nye tal om rygerrelaterede sygdomme.
Af: af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
https://imgix.femina.dk/media/10835e707a3b4598811c52429142fea1.jpg

Foto: All Over Press

Mens der i dag er færre mænd, der dør af rygerrelaterede sygdomme sammenlignet med for 10 år siden, ser det helt anderledes ud for kvinderne.

For 10 år siden døde 6.400 kvinder af rygerrelaterede sygdomme, men i dag er tallet helt oppe på 7.200. For mændene er tallet faldet i samme periode fra 7.500 til 6.700. Og det er særligt rygersygdomme som lungekræft og KOL, der dominerer i statistikken.

Det viser nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet.
- Det handler om, at mænd har været bedre til at holde op med at ryge. Tallene er nu begyndt at bevæge sig i den rigtige retning for mændene. De begyndte med at ryge i sin tid, og de var også hurtigere end kvinderne til at holde op med at ryge igen helt fra 1970'erne, siger Knud Juel, der er forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed, til Alive.dk.

Nu ser vi konsekvenserne
I alt betyder det, at der stadig er omkring 14.000 danskere, der årligt dør af rygerrelaterede sygdomme, og virkningerne af, at der i de seneste år er blevet indført rygeforbud, og at antallet af rygere også er faldet markant, vil man først se om nogle år.

- Det er vigtigt at huske på, at de dødsfald, vi ser nu, er konsekvenser for rygere, der har røget i rigtig mange år. Det er måske rygning for 10-20-30-40 år siden, for nogle sygdomme er mange år om at udvikle sig, forklarer Knud Juel.

Han peger også på, at grunden til, at man ikke ser en større effekt i tallene, skyldes, at det i første omgang var smårygerne, der kvittede cigaretterne. Storrygerne var længere tid om at droppe rygningen, fordi det var sværere for dem.

- Der har været et fald i antallet af rygere gennem mange år. Men i forhold til de helbredsmæssige konsekvenser kan man have øget risiko for at få nogle sygdomme mange år efter. Jo før man holder op, desto bedre, påpeger Knud Juel.

Læs også