Træningsmusik
Træning og kost

Få mere ud af træningen med musik

22. oktober 2021
af Lisbeth Madsen, Aller Media
Udgivet første gang 22. februar 2014. Foto: Shutterstock
Træningsmusik kan faktisk få dig til at yde mere under din træning. Så hvis du ikke allerede lytter til musik, når du træner, er det en god idé at komme i gang!

Musiktjenesten Spotify har lavet en opgørelse over, hvilken musik vi danskere helst vil træne til ved at tjekke hvilke ti sange, der topper træningsspillelisterne.

Og det er rigtigt fornuftigt at træne til musik, især hvis det er musik med tempo på.

Træningsmusik: Du følger rytmen

Musik med et tempo, der er en smule højere, end hvad du normalt vil holde, hvis du træner uden musik, kan få dig til at øge intensiteten, uden du egentlig mærker det.

Costas Karageorghis, der er professor på School of Sport & Education på Brunel Universitet i London, forklarer, at grunden til, du kan øge dit eget tempo med musik, er, at du automatisk vil følge rytmen i musikken.

– Når man synkroniserer sine bevægelser til musikkens taktslag, øger man også intensiteten af sin træning ved at øge sin indsats med et eller to BPM (beats per minute, red.) over den normale ydeevne.

– I praksis betyder det, at man øger sin indsats og dermed på sigt sin form, siger han.

Træningsmusik til løbeturen

Sådan vælger du den rette træningsmusik

Hos Spotify anbefaler man, at du vælger musik efter, hvilken træning du skal udøve. Du skal simpelthen tælle, hvor mange taktslag per minut (BPM), der er i din yndlingsmusik, hvis du vil vide, om den passer til din træning.

Hvis du dyrker aerobic, så skal musikken ligge mellem 130-150 BPM, mens du ved løb skal ramme cirka 120-180 BPM, mens de fleste vil løbe bedst til omkring 125 BPM.

På top-ti-listen er musikken talt op på de numre, som er danskernes favoritter, så er det let at tjekke, om de har det rette taktslag, og dermed vil passe fint til din egen træning.

Her er danskernes træningsmusik top-ti:

1.'Timber' - Pitbull, 130 BPM

2. 'The Monster' - Eminem, 110 BPM

3. 'Trumpsta' - Djuro Remix - Contiez, 128 BPM

4. 'Talk Dirty' feat 2 Chainz - Jason Derulo, 100 BPM

5. 'Wake me up' - Avicii, 124 BPM

6. 'Hey Brother' - Avicii, 125 BPM

7. 'Till I Collapse' - Eminem, 86 BPM

8. 'Can't hold us feat. Ray Dalton' - Macklemore and Ryan Lewis, 146 BPM

9. 'Animals' (Original Mix) - Martin Garrix, 128 BPM

10. 'Remember the Name' - Fort Minor, 85 BPM

Læs også