Træning og kost
19. december 2013

Ernæringsterapeut: Vær nu ikke så hellige!

Du skal veje din mad. Ikke spise hvede. Kun lidt chokolade. Kostrådene er mange og … helt ærligt … tit lidt kedelige. Sanseligheden er forsvundet i vores syn på mad. Men den skal vi have tilbage, mener ernæringsterapeut Tine Grandjean.
Af: af Malene Fich Weischer
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/december/hellig-prim.jpg

foto: All Over og PR

Strengt taget er Tine Grandjean, ernæringsterapeut og forfatter til kogebogen Elsk Maden, jo én af dem, der selv kommer med en masse råd og anbefalinger til, hvad et sundt måltid mad bør indeholde. Den tager hun også på sig, men som hun siger, så møder hun jo som regel først folk, når noget er gået galt. Når de er blevet syge eller har det skidt og derfor er tvunget til at ændre på kosten for at få det bedre. Så kan det være nødvendigt med de meget fornuftige råd.

Men for alle os andre… Der er dét med sundhed simpelthen ved at blive for meget.
"Vi er blevet så polariserede i forhold til mad. På den ene side står sundhedsapostlene, der vejer alt og vil gøre alt for sundhed, og på den anden side står så dem, som er så trætte af sundhed, at de næsten spiser usundt i ren og skær protest," siger Tine Grandjean til Oestrogen.dk. Hun er som nævnt ernæringsterapeut, og har desuden netop sendt bogen "Elsk maden" på gaden.

Hvordan føles maden?
"Elsk maden" er en noget atypisk kogebog. Eller det vil sige … Den er fyldt med opskrifter på lækker mad og nye sammensætninger, men derudover er opskrifterne også ledsaget af digte. Digte, som skal få følelserne for maden frem.
"Vi mangler så meget sanselighed i vores syn på mad. Mad er jo i virkeligheden meget erotisk, og dertil kan mad jo også være med til at påvirke hele din krop og dit sind. Det skal vi lære at være opmærksomme på. At smage på maden. Mærke efter, hvad maden gør ved din krop," siger Tine Grandjean videre.

I f.eks Italien er der en stor sanselighed, men også en stor viden om mad. De har så mange friske grøntsager, og børnene lærer fra barnsben om smag og om respekten for maden. På mange andre måder spiser de sådan set meget usundt dernede - fuldkorn møder man jo nærmest ikke - men det bliver alligevel opvejet, fordi de spiser så meget grønt og sundt ved siden af. Og det er præcis sådan en balance, som Tine Grandjean efterlyser.

Vi spiser os for trætte til at dyrke sex
"I stedet for at vi enten er frelste eller syndere i vores forhold til maden, så synes jeg, at vi skal opløse polerne og mødes i lysten. Mad giver jo lyst. Mad er erotisk. Mad vækker dig. Sidder du og læsser en stor bunke mad i dig uden rigtigt at smage på det, så falder du jo bagefter bare sammen i sofaen og orker ikke engang have sex, fordi du er så træt. Det du'r jo ikke. Vi spiser os for trætte, fortæller hun, og fortsætter:

"Vi skal simpelthen have noget mere dannelse om mad. Vi skal lære at mærke efter. Det er jo ikke en synd at spise chokolade. Det kan være fantastisk i moderate mængder. Men tag tiden og mærk efter, hvad det gør for dig og din krop. Det gælder alt mad. Mærk efter, hvad den gør for dig. Din krop skal nok fortælle dig, hvad der er rigtigt. Du skal så bare gide lytte."

ELSK MADEN - af Tine Grandjean

Lad kogekunsten vise vej til kærlighedens frydefulde stunder! Når erotikken og sanseligheden skal ind i kogebogslitteraturen er det fordi vi har brug for en modvægt til flere års sundhedstyranni. At den sanselige og kærlige mad, er sund mad, er en anden side af sagen, som ikke behøver at blive påpeget.

"Elsk maden" er en kogebog som giver lyst til at lave mad, at give, at elske, at bruge maden som en forførelse, som en leg, som nydelse og som kærlighedens budbringer. Selvfølgelig rigt illustreret.

Køb den her

Læs også