https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/juni/trojaneprim.jpg
Træning og kost

Er du tro mod dig selv?

18. juni 2014
af Lonnie Kjer
Foto: Shutterstock
Overholder du dine aftaler med dig selv? Gør du dét, du siger, og lever du op til den, du virkelig er? Dine egne leveregler og værdisæt er lige så vigtige som dem, du har sammen med din kæreste, siger NLP-coach.

Vi må ikke være utro. Det ved vi jo godt. Men det er heller ikke smart at være utro over for os selv.

"I et ægteskab ved vi jo godt, hvad vi må, og hvad vi ikke må, men når det kommer til os selv, er det min erfaring, at der er mange, der ikke klart har defineret deres værdisæt eller bare ikke lever i overensstemmelse med det," fortæller NLP-coach Jane Rosengren.

Kend dine værdier

Og det er nu ellers ret så vigtigt og gør livet en del nemmere, hvis vi kender vores værdier - og lever efter dem.

"Hvis du klart har defineret over for dig selv, hvad det er du skal efterleve for at være tro mod dig selv, og matcher dine aftaler dine værdier, så overholder du nok aftalerne med dig selv. Spørgsmålet er bare, om du har spurgt dig selv, hvad dine værdier egentlig er," siger Rosengren, der er stifter af MyOnlineNLP.dk.

Hvad skal der stå på din gravsten?

Og det er såmænd ikke raketforskning at finde ud af.

"Det er små værktøjer, der kan gøre en stor forskel for et helt almindeligt menneske. Mental robusthed er ikke videnskab. Det er faktisk forholdsvist nemt at forholde sig til, og vi skal ha' det ned på jorden, hvor det hører til."

Hvad skal der stå på din gravsten, f.eks. Hvad drømmer om at ha' udrettet i livet, og hvad skal chefen helst sige, når du takker af efter mange års tro tjeneste. Hvad vil du lægge navn til, og hvad må dine gæster til din runde fødselsdag gerne sige til dig i talen?

"Det kan hurtigt blive lidt floskelagtigt og luftigt, men folk har det med at remse værdier op, som måske ikke tilhører dem selv, men det er vigtigt at finde ud af, hvad lige præcis DU står for. Vi taler så meget om, at alt skal gi' mening, men vi skal huske at spørge os selv, om det vi laver lige nu, så faktisk giver mening. Måske behøver du ikke gøre en forskel, måske vil du bare ha' et roligt job, der passer dig, og som du passer de næste 40 år. Og måske - måske - vil du noget andet."

Dine ti bud

Der er ingen regler for DIT værdisæt. Du skal bare finde det. Lave en pagt med dig selv - og overhold aftalerne. "I det øjeblik vi lever i uoverensstemmelse med os selv, er vi utro, og det er simpelthen så ubehageligt. Og stressende. Beslut med dig selv, hvordan du vil leve. Lav dine egne ti bud, du skal overholde.. For hvis vi er utro mod os selv, falder hammeren - fx i form af stress."

Dine, mine og vores værdier

Og en af grundene til stress er netop, at vi er utro over for os selv, mener Jane Rosengren.

"Vi siger ét og gør noget andet. Vi må tage os tid til at mærke efter, stille os selv nogle spørgsmål og turde at være den, vi virkelig er. Se dig i spejlet og spørg dig selv hvad du står for. Og spørg din kæreste?."

For dine leveregler og værdisæt skal selvfølgelig også være på plads på hjemmefronten. Er du den kæreste, du gerne vil være, og er du den mor, du allerhelst vil være - og huskes som. Og hvad med ham? Og jer som par?

"Har I fælles værdier, efterlever I dem, og hvad er I egentlig for et par? Tag snakken med dig selv og din partner og gør det med jævne mellemrum," opfordrer Rosengren.

"Værdierne skifter gennem livet. Nogle af dem bliver, og andre skiftes ud med noget, der passer til der, hvor du er i livet lige nu, og det er sundt at spørge os selv, om vi er utro. Også når det er over for os selv."

Coach dig selv og forebyg stress
Køb online hjemmekursus
HER

Læs også