https://imgix.femina.dk/media/cae7a1e53f5b409e88cd0a2d5b814fe6.jpg
Træning og kost

Du kan roligt begynde skitræningen allerede nu

4. januar 2012
af Isabella Hindkjær, Alive.dk/SlankeDoktor.dk
Skal du på vinterferie, skal du begynde træningen nu, hvis du vil slipper for skader.

Du synes måske, at skiferien ligger langt ude i fremtiden, men det er faktisk en rigtig god idé at begynde at tænke på den allerede nu. Begynder du træningen i god tid, er sandsynligheden for, at du får det bedste udbytte af din skitur nemlig langt større.

"Det er de færreste, der egentlig tænker over, at man faktisk motionerer mellem 4 og 6 timer om dagen, når man er på skiferie. Hvis du normalt træner 0 timer i hverdagen, bliver forskellen dermed rigtig stor, og derfor er det klart, at man er nødt til at bruge lidt tid på at forberede sig på så stor en træningsmængde,"siger Marina Aagaard, der er Master i Fitness og Træning samt ekstern lektor ved Aalborg Universitet.

Justér ambitionerne


Vil du også tabe dig? Så læs mere her!

Begynder du skitræningen i god tid, undgår du at være øm og træt allerede efter få dages aktiv ferie, og du får derfor mere ud af hele turen. Og du minimerer også risikoen for at pådrage dig en skade.

Mange danskere bliver hvert år transporteret tilbage til Danmark med mere eller mindre alvorlige skader. En del af dem skyldes ganske enkelt, at de er gået for hårdt til den uden at have trænet godt nok op, forklarer Marina Aagaard.

"Problemet er, at mange af os er meget ambitiøse, når det handler om at stå på ski. Det betyder også, at vi ofte overvurderer os selv. Men hvis man har en forventning om, at man skal ud på de røde pister, så kræver det altså også en træningsindsats, der gør, at man er gearet til det" siger hun.

> Læs også : Bliv forsidemodel på det nye Q


Bonustræning i julen
Mens du forbereder kroppen til skisæsonen, får du samtidig en ekstra gevinst. Julesulet ryger af, og der er rigtig god sandsynlighed for, at din januar-form bliver langt bedre end de forrige år.

"Det er en god idé at se det som en bonustræning. Det er jo ikke kun, når du om nogle måneder er på skiferie, at du har gavn af det. Det slanker og strammer op og giver dig lige nu også mulighed for at spise lidt mere af den gode julemad" siger Marina Aagaard.

Og kommer du ikke i gang med træningen i december, er der ifølge eksperten stadig håb forude.

"Det er aldrig for sent at begynde. Starter du et par uger eller tre før, kan du godt nå at blive noget mere sikker på benene. Men vil du have opbygget en ordentlig udholdenhed, skal du gerne have opbygget en god all-round form nogle måneder forinden, siger hun og guider dig her til et grundprogram, som du så småt kan begynde på i løbet af december:"

Blandet konditionstræning, 20-30 minutter, 2-3 gange om ugen

 • Ben pres
 • Baglås hasecurl
 • Horisontal roning i maskine
 • Brystpres i maskine
 • Rygtræk, træk lodret ned til bryst
 • Sideløft i cirkel (jorden rundt) med håndvægte
 • Ryghævninger
 • Mavebøjninger
 • Kropsstem på hænder eller underarme og knæ
 • Skulderrotatorer, udad- og indad føring med tube
 • Fodleds- og balancetræning på gulv, tandem- og storkebalance

> Tag testen : Hvad vejer du om 5-10 år?

Læs også