https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/maj/roedvinqprim.jpg
Træning og kost

Drik ikke rødvin for sundhedens skyld

19. maj 2014
af Lonnie Kjer
Foto: Shutterstock
Det er ikke fordi, forskerne nogensinde har været rigtig enige om, hvad der er sundt og usundt, når det kommer til alkoholhol. Men at snuppe et glas ekstra alene for helsens skyld, er der vist ingen grund til.

Rødvin er bedre end hvidvin. Sundere end øl og meget bedre end spiritus. Og så sænker det i øvrigt risikoen for cancer. Eller også øger det ligefrem risikoen?

Fakta om alkohol

Hver dansker over 14 år drikker i gennemsnit 11,1 liter 100% ren alkohol om året

24,3 % danskere over 15 år drikker over lavrisikogrænsen for alkoholindtagelse (7/14 genstande ugentligt for henholdsvis kvinder og mænd)

10,6 % danskere over 15 år drikker over højrisikogrænsen for alkoholindtagelse (14/21 genstande ugentligt for henholdsvis kvinder og mænd)

122.000 børn vokser op i en familie med alkoholproblemer
Alkoholforbrug er relateret til 60 forskellige sygdomme.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Rødvin mod cancer?

Overskrifterne har været mange og lige så forskellige som alle de andre sundhedsråd, vi bliver serveret for. Og nogle er da bare sjovere end andre.

Men at rødvin i moderate (!) mængder ligefrem beskytter mod kræft, hjerte-karsygdomme, diabetes, knogleskørhed og overvægt, kan der tilsyneladende være lidt om.

Det er i hvert fald, hvad en del forskning gennem de sidste år har vist - f.eks. en undersøgelse fra Harvard School og medical health og ved Universitet i Leicester i England, skriver www.kk.no.

Antioxidanter - rødvinens helte

Drikker man 15-30 milliliter rødvin om dagen, skulle risikoen for at blive overvægtig således være 30 % lavere end hos de afholdende, og de helsegevinster man kan opnå ved at drikke lidt rødvin, skyldes selvfølgelig de populære antioxidanter - den store mængde af stoffet resveratrol. Måske, altså.

Drikker du for meget? Tjek dine vaner her!

Rødvin gør ingen forskel for helsen

For måske har det været den rene ønsketænkning. Nye undersøgelser fra John Hopkins University School og Medicine peger nemlig i en helt anden retning, skriver www.kk.no. I deres undersøgelser af 783 personer, var der - efter hele ni år - såmænd ingenting, der tydede på, at det høje niveau af resveratrol, der kunne måles hos de rødvinsdrikkende, havde påvirket sundheden positivt.

Så når sundheden i nogle undersøgelser meldes i top hos folk, der nyder rødvin, er det langt fra sikkert, at druen skal ha' æren for det. Måske er der andet, disse personer har til fælles end begejstringen for rødvin, skriver altså www.kk.no.

Rødvin med måde - selvfølgelig

Under alle omstændigheder er forskere enige så langt, at det er meget små mængder rødvin, du skal drikke, for at hente de helsemæssige fordele, der altså diskuteres. For lige så godt, det (måske) er, lige så skidt er det, hvis du drikker for meget.

Mere end tre glas om ugen, så tipper vægten altså fra positiv til negativ på helsefronten, og der er altså ingen grund til at drikke vine alene for sundhedens skyld, hvis man skal tro på ovennævnte undersøgelse.

kilde: www.kk.no

Yes, det virker! Køb antiaging-mirakletHER!

Læs også