https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/august/2013-32-lobeskole-p.jpg
Træning og kost

Det lille løbeprogram - Find formen på 50 dage

14. august 2013
af Stine holberg dahl
foto: Suhtterstock
Rigtig teknik gør, at du løber hurtigere og samtidig sparer kræfter. Her er eksperternes bedste tips og et GRATIS løbeprogram der garanteret giver dig formen tilbage på 50 dage.

"Hvis du er usikker på, om du har den rigtige løbeteknik, kan det være klogt at spørge en træningsmakker, om han eller hun vil se på dig, mens du løber," siger Eystein Enoksen. Han er professor ved Norges Idrætshøjskole og har udgivet flere lærebøger om træning. Derudover har han i en årrække været træner for landets bedste mellem- og langdistanceløbere. "Husk, at du kan løbe både inde og ude, på trapper, på løbebånd, på en minitrampolin eller i vand. Skal du specifikt træne din teknik, er intervaltræning en god træningsform," siger Enoksen.

Hent dit træningsprogram til øvelser du kan lave derhjemme


- Du kan downloade dit løbeprogram her

1. Hav den rigtige kropsholdning når du løber

Brug din kropsvægt sådan, at du løber lidt foroverbøjet. Tænk specielt på positionen i hoften. En gængs fejl er at "sidde", når du løber, da det bremser fremdriften. Hoften skal ligge højt - tænk, at du skal skyde hoftepartiet op og frem.

2. Sæt foden korrekt

Lander du med foden foran kroppen, bremser du i stedet for at skabe fremdrift. Det mest effektive er at lande på forfoden. Det gør, at du bruger kortere tid på jorden, end hvis du lander på hælen. Lander du på forfoden, får du mest modstandskraft i trinnet - det gør, at du løber hurtigere. Det er vigtigt, at foden peger lige frem. Al energi skal bruges i fartretningen, altså fremad.

3. Brug armen rigtigt under dit løb

Armene skal have en vinkel på cirka 90 grader i albueleddet. Du skal være afslappet i skulderleddet, og armene skal "pendle" frem og tilbage. Også her er det vigtigt, at kraften bruges fremadrettet og ikke ud til siderne. Tænk på at du skal skyde brystkassen op og frem samtidig med, at skuldrene holdes nede. Dette er den mest økonomiske måde at løbe på, og du sparer samtidig mest muligt på kræfterne.

Find formen på 50 dage med dette løbeprogram

Dette løbeprogram er udviklet af hjerteforskere ved Norwegian University of Science and Technology (NTNU) og forbedrer med garanti din form - hvis du altså følger den! Det bedste er, at mange af sessionerne kun varer 20 minutter.

Sådan gør du:

Ved 4 minuts-løbene skal du sørge for at blive forpustet, men ikke så udmattet, at du bliver nødt til at stoppe. I pauserne skal du gå i et roligt tempo.

Download dit løbeprogram her

Læs også