https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/oktober/brystoenskerprim.jpg
Træning og kost

Denne type bryster vil danske kvinder ha'

29. oktober 2014
af Malene Fich Weischer
foto: Aleris-Hamlet privathospital & Shutterstock
Interessen for brystforstørrende operationer er større end nogensinde og især gennem de seneste 10 år er antallet af operationer eksploderet. Men hvad er det så, de danske kvinder efterspørger? Bliver det større og vildere med årene?

En forårsdag for et halvt århundrede siden lagde Timmie Jean Lindsey sig til rette på operationsbordet på Jefferson Davis Hospital i Houston, Texas. I løbet af de næste to timer voksede hendes skålstørrelse fra B til C i en operation, der skrev historie.
Egentlig skulle hun blot have fjernet en stor tatovering på brystet, men blev af kirurgen Thomas Cronin tilbudt at få forstørret brysterne i samme omgang. Lægen havde udviklet den første prototype på et sæt silikoneimplantater og manglede nu en villig kvinde at installere dem i.

Den unge kvinde var dog ikke synderligt interesseret i at få ændret brysterne, men havde til gengæld altid været utilfreds med sine ører. De slog en handel af, og lægen indvilligede i at operere ørerne, hvis han måtte bruge hende som forsøgsperson til sine implantater.
Det blev startskuddet til en milliardindustri. Timmie Jean Lindsey er i dag 82 år og lever stadig med sine historiske implantater.

Antallet af brystoperationer er eksploderet

Siden Timmie Jean Lindsey fik lavet sine bryster er antallet af brystoperationer eksploderet. I perioden fra 2001 til 2013 er antallet af årlige brystforstørrende operationer på privatklinikker i Danmark steget fra 60 til 1782.
Faktisk er brystforstørrende operationer den næstmest almindelige kosmetiske operation i Danmark - kun overgået af øjenlågsløft. Med tiden har selve processen omkring operationen også ændret sig. I dag er der således mere end 700 slags silikone- og saltvandsimplantater med varierende kvalitet, størrelse, form og blødhed.

Mange nye muligheder

- Jeg foretog min første brystforstørrende operation tilbage i 1995, og der er sket en række fremskridt siden dengang. Først og fremmest er kirurger blevet meget dygtigere til at vurdere brysterne og beslutte, hvilke implantater de skal bruge, samt hvordan de skal placeres. Vi har så mange forskellige muligheder i dag, at vi har store muligheder for at lave et pænt resultat på langt de fleste bryster, siger Bo Jønsson, der er specialeansvarlig overlæge i plastikkirurgi ved Aleris-Hamlet Hospitaler, der er Danmarks største udbyder af kosmetiske behandlinger.

Hvor store skal brysterne være?

Men hvad er det så, de danske kvinder efterspørger, når de skal have lavet større bryster? Når man ser de mange realityprogrammer fristes man til at tro, at operationerne handler om at få lavet så store bryster som muligt, men sådan er det faktisk kun for et fåtal. Langt de fleste, der får foretaget en operation, går efter noget meget mere moderat.

- Udviklingen i størrelsesvalget svinger interessant nok meget lidt. Gennemsnittet har altid ligget lige omkring de 350 ml. Nogle år lidt over, andre år lidt under. I forhold til udseendet er der i dag 16 forskellige former i hver størrelse alt efter kropsbygning og hvilket udseende, kvinden ønsker. Kvinderne vælger oftest implantater i dråbeform, som giver et mere naturligt udseende.

Teknikken ændrer sig også

Samtidig er der også sket en udvikling i selve teknikken, man benytter til den brystforstørrende operation:
- Der har også været en stor udvikling i placeringen af implantatet og i, hvor det kirurgske snit lægges. Førhen lagde man implantaterne over brystmusklen, men nu lægges langt de fleste under musklen, for at give et mere naturligt udseende uden man kan se implantatets folder og rynker.

- Nogle kiruger laver et snit i kanten af brystvorten, andre i armhulen, mens de fleste lægger et snit under brystet for at få det skjult bedst. Der er sågar blevet eksperimenteret med at lave et lille snit i navlen, og med en kikkertoperation føre et tomt saltvandsimplantat hele vejen op til brystet. Når det er på plads, fyldes det med saltvand. Det er dog aldrig sket i Danmark, da det er for dyrt og besværligt, fortæller Bo Jønsson til Q.dk

Gennemsnittet på størrelsen af de nye bryster er som regel omkring 350 ml. Se før og efter billederne nedenfor for at se, hvordan det ser ud.

Er du interesseret i at læse mere om brystforstørrende operationer (og andre kosmetiske operationer), så kig forbi Aleris.dk

Læs også