https://imgix.femina.dk/media/4b37537a47e04797945a004a0c6b6359.jpg
Træning og kost

Den rigtige løbestil findes ikke

3. marts 2011
af Redaktionen
Forkert placering af fødderne, forkert kropsholdning eller andre små tekniske ting når du løber kan være med til at sænke dig, når kilometerne på vej og sti skal tilbagelægges. Men du skal ikke tænke for meget over stilen

Problemer med ufordelagtig placering af fødderne, forkert kropsholdning eller andre små tekniske finesser i ens løb kan være med til at sænke én, når kilometerne på vej og sti skal tilbagelægges. Men man skal ikke tænke for meget over stilen. I stedet bør man bare løbe på den måde, man føler, er mest naturlig. Og så gælder det om at komme i form, lyder budskabet fra norske Grete Waitz, der er en rutineret og succesfuld maratonløber.

Hun afviser, at der findes en "rigtig" måde at løbe på. Med ni sejre i New York Marathon, guld ved VM og sølv ved OL skulle man umiddelbart tro, at Grete Waitz havde fremdyrket den perfekte teknik for sit løb. Men det mener hun ikke selv. Tværtimod mener hun, at der slet ikke findes noget gyldent svar på, hvordan man løber bedst.

Men en enkelt finte vil Grete Waitz gerne viderebringe.

- Det år, hvor jeg prøvede at løbe "rigtigt", løb jeg langsommere end nogensinde, siger hun til den norske tv-station NRK.

Hendes erfaring er, at det er op til hver enkelt løbe at finde frem til den stil og teknik, der fungerer bedst.

- Rigtig løbeteknik er at kunne løbe hurtigst og længst muligt ved at bruge mindst mulig energi. Hvad det vil sige, er individuelt, siger hun og fortsætter:

- Det er sådan, at man som regel løber mere korrekt, jo hurtigere man løber. Efterhånden som man kommer i form, vil en del af småfejlene forsvinde af sig selv, fortæller Grete Waitz til NRK.

Der er dog en enkelt finesse, som hun gerne vil anbefale til alle.

- Når man kigger ned, falder kroppen lidt fremover, når man løber. Man får mere ud af sine skridt, når man retter sig op, lyder Grete Waitz' råd til mere effektivt løb.

Læs også