Træning og kost
17. oktober 2014

D-vitamin, vintersol og dit helbred

D-vitamin kan være nøglen til en vinter uden influenzaepidemier, evige snotnæser, træthed og vinterdepression. Men når dagene bliver kortere og mørkere, aftager samtidig vores vigtigste kilde til D-vitamin, nemlig solen. Se her, hvordan du retter op på det.
Af: af Kost- og ernæringsterapeut Tine Grandjean
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/oktober/sol-autumn-prim.jpg

foto: All Over

D-vitamin og immunsystemet

D-vitamin er et hormonlignende vitamin, som blandt andet er vigtigt for vores immunforsvar. Det regulerer immunforsvaret, så det bedre kan holde infektioner fra døren. Den overaktive del af immunsystemet, som skaber de autoimmune sygdomme derimod, dét dæmpes, hvilket er gavnligt ved inflammationer og autoimmunitet.

Tilstrækkelige niveauer af D-vitamin kan være én af knapperne, vi kan dreje på, hvis vi er disponeret for gigt, collitis eller anden autoimmunitet. D-vitamin har også vist sig ganske dygtig til at reducere diabetes og dens følgesygdomme samt hjerte-karsygdomme, kræft og depression.

Tidlige symptomer på D-vitamin mangel er træthed, ømme muskler og ledsmerter. Tristhed, depression og forhøjet blodtryk.

OM TINE GRANDJEAN

Tine kan bookes til individuelle konsultationer, undervisning og foredrag. Læs nærmere på www.sundmedmad.dk

Tine har arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse i 18 år.

Er uddannet Ernæringsterapeut, Professionsbachelor i ernæring, Kerneterapeut og løbende kurser ved DET, Skolen for psykosomatik og CET.

Har de seneste 9 år arbejdet som ernæringsterapeut med behandling af sygdomme og ubalancer.

Medlem af:
Danske Ernæringsterapeuter (DET), Dansk Selskab for spiseforstyrrelser (DSS),
Samt Registreret Alternativ Behandler (RAB)

Se mere om Tine på hendes hjemmeside Sundmedmad.dk

KØB TINE GRANDJEANS BOG: ELSK MADEN

Pris: 149,95

Se mere her

Udeliv og sol er reduceret markant

Vi henter ca. 80-95% at vores behov for D-vitamin gennem solens stråler. Men det bliver sværere og sværere at bibeholde solen som kilde, når vi opholder os mere og mere indendørs. Der var engang, hvor vi cyklede og gik mere, til indkøb, til skole, job og måske endda til busstoppestedet.

I dag sidder vi bag skærme og arbejder, interagerer på nettet. Sociale medier har afløst børnenes leg udendørs efter skolen og voksnes eftermiddagskaffe hos naboen. Vores træning laver vi ofte i et center og vi kører i bil derhen.

Dette er selvfølgelig generelle betragtninger. Masser af mennesker er gode til at komme ud. Men en større og større gruppe lever livet indendørs. I Danmark er vi i højrisikogruppen for at mangle D-vitamin i forhold til sydpå. Vi har nemlig en meget kortere sæson for de rette UV-B stråler fra solen. Går vi nogle tusinde år tilbage i historien, så har mennesket opholdt sig ude dagen lang. Ofte i få klæder og uden solcreme. Vi har spist meget større mængder fisk og på den måde fået op til 500 mcg D-vitamin. Det meste dannet i huden ud fra solens stråler. Det gør vi ikke mere.

Hvad er en passende mængde D-vitamin?

Den anbefalede daglige dosis af D-vitamin er på 7,5 µg, betragter læge Steen Arhrenkiel som en nul-anbefaling. Den er ude af trit med moderne forskning og ude af trit med, hvad D-vitamin forskere anser for passende tilførsel til moderne mennesker. Der er hidtil aldrig set overdoseringssymptomer. Derimod er der set tusindevis af mennesker i mangel; de har fået målt deres lave niveau hos lægen. Yderligere har mange et niveau i den helt lave ende af normalen.

Tages målingen i sensommeren skal man vurdere, om der er nok til at modstå en vinter uden daglig tilførsel gennem solen. I efteråret skal værdien af D-vitamin gerne ligge over 80nmol/L, nogle mener over 100nmol/L.

I foråret, hvor vi står foran muligheden for rigelig sol (overvej om du kommer ud i solen i dagtimerne, gerne før kl 15), så kan et lavere tal være ok. Men det bør ikke komme under 60nmol/L.

Mennesket har brug for 250-500 µg D-vitamin om dagen. Det dannes i huden, hvis vi er ude og har bar hud. Som vi oprindeligt har levet. Det er svært at spise sig til så store mængder D-vitamin. Laks indeholder 30 mcg/100 g. Marineret sild 10 mcg. De magre fisk som sej og rødspætte indeholder næsten intet.

Tilskud af D-vitamin - sundt eller spild af penge?

Det er altså svært at få nok D-vitamin gennem maden. Dit solforbrug skal være gennemgående. Vinteren skal gerne indeholde en solrejse, hvis du skal få dit D-vitamin behov dækket uden tilskud. Desværre har lægerne fået skrappe påbud om ikke at teste mange patienter for D-vitamin. Det skyldes ikke, at for mange prøver var overflødige. Det skyldes økonomi. Der er ikke råd til at foretage analysen.

Derfor er du lidt overladt til din egen famlen og din egen vurdering af, om D-vitamin kan være nyttigt for dig. Jeg anbefaler næsten alle mine klienter at tage 25-75 mcr D vitamin dagligt. Spise fisk ved siden af (så får du også omega 3 olierne) og samtidig sørge for at komme ud i solen og lyset hver dag. Luft og lys bidrager med serotonin (vores lykkehormon), energi og bevægelse. Der grundlægges en udendørsvane som holder, når sommeren og dens stråler kan fylde os og bygge vores D-vitamin depoter op, så vi har et lager som sammen med et tilskud rækker langt ind i vintermånedernes mørke.

Prøv det nu, D-vitamin, gerne sammen med C-vitamin, og se om ikke du slipper mere rask gennem vinterens risiko for infektioner.

Bedste hilsner
Tine

Måske kan Tine hjælpe dig med gode råd? Skriv til hende på www.sundmedmad.dk

Læs mere om:

Læs også