https://imgix.femina.dk/media/70384b03eb4444d3b13b284d97087069.jpg
Træning og kost

Chokolade er godt for hjertet

2. september 2011
af Charlotte Billeschou
Foto: All Over Press
Så er der godt nyt til alle chokoladeelskere.

Gavmilde mængder af chokolade kan forhindre risiko for hjertesygdomme med en tredjedel. Det viser en ny stor undersøgelse netop offentliggjort i British Medical Journal.

Resultaterne er baseret på syv undersøgelser med i alt 100.000 deltagere. Fem undersøgelser viste chokolades gavnlige virkning på hjertesygdomme, to gjorde ikke.

Overordnet var der en reduktion på 37 procent i hjertekarsygdomme blandt de personer, som spiste mest chokolade. De samme personer havde også 29 procents reduktion i slagtilfælde.

Forsker Oscar Franco og kollegerne fra Cambridge Universitet, der står bag undersøgelsen, anbefaler dog ikke, at man kaster sig hæmningsløst over store mængder chokolade.

"Man skal tænke på det usunde høje sukker- og fedtindhold i det meste at den chokolade, man kan købe. Det ville være godt at reducere de usunde egenskaber, så chokoladens gode egenskaber kom mere til sin ret."

Hvordan forbindelsen mellem chokolade og et sundt hjerte helt præcist hænger sammen, havde forskerne ikke et klart svar på. Men man ved, at chokolades antiinflammatoriske (betændelseshæmmende) egenskaber og indhold af antioxidanter kan reducere blodtrykket og forbedre insulinfølsomheden. Noget, der især er vigtigt i udviklingen af diabetes.

Forskernes resultater underbygger flere tidligere undersøgelser, der har vist især mørk chokolades positive effekt på hjertet.

Verdenssundhedsorganisationen WHO forudser, at næsten 23,6 millioner mennesker vil dø af hjertesygdomme i år 2030.

BMJ-British Medical Journal

Læs også