https://imgix.femina.dk/media/61c83eb34c464cb4a94221166a283900.jpg
Træning og kost

Butikker rydder op i farlige produkter

7. april 2011
af Julia schmiegelow
foto: all over press
Flere butikskæder som Matas og Kvickly har flere parabenefri produkter på hylderne.

Flere butikskæder som Matas og Kvickly har flere parabenefri produkter på hylderne.

I shampoo, kosmetik og anden personlig pleje tilsættes parabener, da de virker konserverende og forhindrer dermed uønsket bakterievækst. Men samtidig har parabener i flere år været under mistanke for at virke hormonforstyrrende på mennesker.

På baggrund af det har flere og flere butikskæder valgt at udfase produkter med parabener i.

Nemmere at vælge parabener fra
At flere produkter nu er uden parabener, gør det nemmere at vælge problematiske stoffer fra, vurderer Informationscenter for Miljø & Sundhed (IMS) over for Alive.dk.

- Vi kan se, at det bliver nemmere for forbrugerne at få fat i parabenefri produkter, som blandt andet er de svanemærkede produkter, siger miljø- og sundhedsfaglig medarbejder Informationscenter for Miljø & Sundhed Jacob Sørensen.

Han forklarer udviklingen med, at der både fra forbrugernes og forhandlernes side de seneste år, er kommet øget fokus på, at nogle parabener som eksempelvis butyl,-propyl- og isobutylparben kan være problematiske.

- Nogle parabener mistænkes for at være hormonforstyrrende, som kan betyde, at børn kommer tidligere i puberteten, og at det er sværere for unge par at få børn, siger Jacob Sørensen.

Ikke nok at vælge parabener fra
Hos Informationscenter for Miljø & Sundhed (IMS)er man godt klar over, at producenterne anstrenger sig for at undgå hormonforstyrrende stoffer. Men:

- Vi har ikke overblik over de stoffer, som erstatter parabenerne. Det er en teoretisk mulighed, at producenter erstatter parabener med nogle stoffer, som også er problematiske, siger Jacob Sørensen.

Desuden er hormonforstyrrende egenskaber kun én af de effekter Informationscenteret holder øje med.

- Stoffer i produkter til personlig pleje kan også være allergifremkaldende, miljøbelastende eller mistænkt for at kunne fremkaldende kræft. Hvis man vil være ekstra forsigtig kan man vælge produkter med miljømærket Svanen og den blå krans fra Astma-Allergi Danmark. Så er man nemlig godt dækket ind, siger Jacob Sørensen.

Coops egen varer til personlig pleje, Änglemark, har været uden parabener siden 2010 og Matas har netop fjernet de problematiske parabener fra også deres eget mærke, de velkendte skråstribede produkter.

Læs også om hvad hormonforstyrrende stoffer er, og hvornår man finder dem på Mama.dk.

Find ud af, om der er skadelige stoffer i din creme eller shampoo med kemiknuseren.

Læs også