https://imgix.femina.dk/media/cf54a80ccc1443e9a54c2ce2d2f5f901.jpg
Træning og kost

Bryd vanen - det slanker

31. maj 2011
af Line Kalum Jarlkov, SlankeDoktor.dk
Bryd vanen og nå dine mål! Den sætning har man hørt mange gange før, og der er noget om snakken – også når det gælder din slankekur. Variation i hverdagen kan nemlig styrke din motivation og dermed føre til et mærkbart vægttab.

FACTS

• Det er vigtigt, at du føler dig klar og motiveret, inden du går i gang med at bryde vaner og rutiner.
• Lav delmål og tag et skridt af gangen for at gøre processen mere overskuelig.
• Hold fast i styrken når den er der og brug folk omkring dig som støtte - det er vigtigt at f.eks. din partner bliver involveret i dine omlægninger.

Hvis du synes, det er svært at bryde gamle usunde spisevaner, så er der her godt nyt. Du kan nemlig "lære" det samtidig med, at du har mulighed for at tabe dig.

Der er noget, der tyder på, at variation slanker i sig selv - det vil sige bare ved at gøre noget anderledes end det, du plejer, så kan det have en positiv effekt på vægten. Det behøver ikke at være variation i forhold til mad eller motion, men det kan også være at se mindre tv, vælge en anden rute til arbejde eller tage ud at se en fodboldkamp, hvis det er noget, du ikke plejer at gøre.

Den psykologiske forklaring på, at "det at gøre noget andet end man plejer" slanker, er, at man derved begynder at bryde sine vaner. Så frem for altid helt automatisk at "vælge det vante" - så lærer man at stoppe op og tænke over de valg, man træffer. Når du begynder at stoppe op og tænke over andre valgmuligheder, så vil det have en afsmittende effekt på de andre valg, som du skal træffe.

Samtidig vil det også styrke din motivation - for i takt med at vante rammer bliver brudt, vil man lige så langsomt kunne ane langt flere muligheder frem for begrænsninger, og det gør mange situationer lettere at omgås.

Vi mennesker er rigtig gode til at finde på undskyldninger, der forhindre os i at gøre det vi egentlig allerhelst vil. Så prøv at være opmærksom på når dit sind kommer med indskydelser til at gøre noget andet end det du var ved. Det kan f.eks. være at tænke på at tage en kop kaffe - igen eller få lyst til at holde pause fra træningen. Når du bliver opmærksom på en forstyrrelse - så mærk den
nysgerrigt - og fortsæt så med det du var i gang med uden at reagerer på den. Det er en meget effektiv måde at opnå motivation på.

Så bryd vaner og oplev motivationen stige - det er en nødvendighed når lysten til et vægttab dukker op og styrken til at omlægge sit liv skal findes frem

SlankeDoktor.dk's diætist Anna Munkesø tilføjer:
"Det er vigtigt, at man føler sig klar og motiveret, når man skal ind og lave nogle ændringer i forhold til sine kostvaner, da det jo ofte er nogle vaner og rutiner, som man har haft i mange år. Der er mange vaner der skal brydes. For at gøre det overskueligt, oplever mange, at det at have fokus på et område af gangen kan gøre det mere realistisk. Så lav nogle delmål og tag et skrid ad gangen."

Klik her: Bliv bikiniklar med slankedoktor.dk

Læs også