Træning og kost
16. marts 2014

Ayurveda – en rejse tilbage til dig selv

Det er let at glemme sin krop ude i dagligdagen blandt deadlines, madpakker og Nettoposer. Sværere er det straks at finde den, sig selv og at komme i balance igen, erfarer journalist og forfatter Karen Pallisgaard, der afprøver ayurveda i Indien
Af: af Karen Pallisgaard
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/marts/ayurveda-prim.jpg

foto: All Over

Cementgulv. Et reb fra loftet. Sort madras. Mig. Nøgen. Olie. I litervis. En indisk læge. Han holder i rebet med hænderne, så han har balance til at gå og træde på mig, mens han masserer mig med sine fødder. Jeg ligger splattet blævrende ud på madrassen og har måttet lade min blufærdighed blive i Danmark.
Jeg er i Indien på ferie. Og ja, jeg har bemærkelsesværdigt nok betalt for at ligge her og blive udsat for denne behandling.

Ayurveda hos eksperten dr. Unni

KAREN PALLISGAARD: Begynderyogabogen

Denne bog er til dig som er begynder eller let øvet yoga udøver. Karen Pallisgaard giver i bogen en let introduktion til yoga og ayurveda. Dette gøres gennem letforståelige øvelser og gode illustrationer. Målet er enkelt - at give læseren redskaber til mindre stress, øget styrke og større velvære i hverdagen.

Køb bogen her og få 12% i rabat

Behandlingen er ayurvedisk og del af en større udrensningsproces, der udføres på den kendte dr. Unnis klinik i Sydindien. For et par uger siden sagde jeg mit job op og trænger mere end nogensinde til ro og refleksion. Så jeg kontaktede Gracetours, som i sin tid introducerede mig for dr. Unni, da han var i Danmark for et par år siden. Han kommer jævnligt til Europa, da efterspørgslen på hans teknikker stiger og stiger.
- Ayurveda styrker menneskers helbred, og det er særligt populært i disse år, ligesom yoga, fordi kravene fra folks arbejde og omgivelser er så ekstreme. Vi lever for fuld udblæsning, og det har nogle helbredsmæssige konsekvenser, siger dr. Unni.

Og nu ligger jeg så her i Indien. Nøgen med olie over det hele (det hele!) i noget, der ligner et torturkammer. Men et der vil mig alt det bedste. Med i bagagen har jeg pakket poser under øjnene, forstoppelse, træthed, lændesmerter og en lang to-doliste. Jeg skal skrive på et bogprojekt og sådan ellers bare lige, som så mange andre af os, finde ud, hvor jeg vil hen med mit liv. Det er det store spørgsmål lige nu. Jeg satser på, at ayurveda kan hjælpe mig på vej.

Ayurveda hjælper dig tilbage til naturen

Scenen er sat i et hjørne af den lille by Kovalam i staten Kerala, som siges at være den mest frodige i Indien. Den serverer en sand sanseeksplosion af skrigende farver, duftende røgelse, pirrende krydderier og intens mad, fiskere der trækker i nettene, mens de synger, både der vugger, udenlandske unge der surfer, indiske familier der holder i hånden og bader med alt deres tøj på, og strandsælgere der insisterer på at sælge kokos-mango-banan-papaya.
Alt dette udspiller sig i en lydkulisse af Det Indiske Ocean, der luller os i søvn, ruller os vågne om morgen, og er som en metronomisk og konstant påmindelse om, at Moder Natur styrer showet her.

Det første, hun lærer mig, er, at jeg godt kan pakke min to-do-liste sammen. Behandlingerne hos dr. Unni gør, at jeg ikke kan overkomme andet end at se solnedgangen, spise friskfanget fisk, kigge på den klare stjernehimmel, hvile mig på stranden og spekulere over, hvorfor krabber egentlig går sidelæns.

Ayurveda og videnskaben om livet

Ayurveda betyder »viden(skab) om livet« og er en gammel indisk lægevidenskab, der på holistisk vis arbejder på at balancere krop og sind. Ayurveda snakker ikke så meget om sygdomme, men nærmere om ubalancer; når sådanne opstår, kan der på sigt komme udtryk i kroppen, der sætter sig som sygdomme. Derfor gælder det om at lytte til dem, når kroppen snakker.
Mine kropslige symptomer som bl.a. forstoppelse og rygsmerter er ubalancer, som lægerne og behandlerne her vil bruge de næste par uger på at rette op, så jeg kan komme tilbage i balance med optimal energi, inden det bliver alvorligt.

- Det handler om at forebygge frem for at behandle. Vi fanger ubalancer, inden de manifesterer sig som noget uhelbredeligt i kroppen. Det gælder om, at du skal tilbage til din natur. Inside out. Folk som dig, der bor i byen, stresser meget, kommer let væk fra det, der er naturligt. Men du er jo ikke født med forstoppelse, rygsmerter og væskeophobninger, siger dr. Unni, da han ser mig til en af de daglige konsultationer med et løfte om, at jeg nok skal komme tilbage til min naturlige energiske og stærke tilstand.

Fra tudeture til hidsigprop

Det sker gennem to-tre timers daglige behandlinger, hvor jeg bliver masseret, badet i olie, skrubbet med pulver, der på en god dag minder om karry. Jeg skal drikke rædselssmagende urteblandinger, tage urtetabletter, spise grønt, faste, sove en masse og - ja, undskyld mig, nu bliver jeg lidt personlig, men sådan ryger blufærdigheden efter tre uger nøgen i indiske hænder - have lavementer og tarmskylninger med op til halvanden liter medicineret olie, som kommer retur, mens søde indiske kvinder bader mig. Den ene, Bindu, synger sågar Gangnam Style, da jeg er ved at bryde sammen midt i den her absurde seance, der foregår på klinikkens toilet.

Gracetours havde adviseret mig på forhånd om, at jeg skulle være forberedt på følelsesmæssige rutsjeture undervejs. For selvom det er min krop, der tilsyneladende bliver tæsket igennem, så får min psyke sig selvsagt også en rystetur. Og en tiltrængt en. Jeg bliver konfronteret med gamle følelser, som jeg ikke har haft tid til at tage mig af på det seneste, fordi jeg har haft for travlt med at have travlt.

Ayurveda påvirker min krop og mit humør

Jeg er sløv, har ikke energi til sightseeing, selv ej Jussi Adler Olsen har jeg overskud til. Fra tristhed og tårer bliver jeg hidsig. Mit temperament koger om kap med de 36 grader, der pakker Kovalam ind i et tæppe af stilstand. Jeg gør mit bedste for at trække vejret, meditere og lave lidt langsom yoga. Det hjælper, men jeg kan stadig mærke en sitrende irritation.

Hvilken ayurveda type er du?

Ayurveda inddeler alt i tre typer: Vata, Pitta, Kapha. Vi er alle en unik blanding af dem. De tre doshas styrer kroppens funktioner og skal ses som et princip eller en kraft, der bidrager til at skabe et biologisk væsen.

Deres kvaliteter findes i alt levende og organisk lige fra årstiderne til fødevarer, men i forskellig grad og i forskellige kombinationer. Mellem doshaerne foregår en konstant vekselvirkning, som bestemmer, hvor godt vores helbred er. Vi har alle tre doshaer i krop og sind, men ofte dominerer én eller to, som er fastlagt fra fødslen, og når doshaerne kommer i ubalance, fx på grund af årstid, alder, miljø, stress mm., kan vi blive syge.

»Vores evne til at vedligeholde balancen bestemmer, hvor godt vi lever og hvor længe,« siger dr. Unni.

Test din ayurvediske type, fx på doshaquiz.chopra.com, hvor du også får tips til at balancere dine doshas.

Jeg konfronterer dr. Unni med den.
- Jeg har skræddersyet din behandling, så den hjælper dine nyrer, din lever, blære og dit tarmsystem tilbage i balance. Mange store følelser er forbundne til disse organer. Du har presset dig selv hårdt i Danmark, og fordi du er fuld af ild, provokerer behandlingerne og varmen her dig nu. Du har et stort temperament - du er en meget typisk Pitta-kvinde, siger han og henviser til de tre typer, som ayurveda arbejder med.

De tre Ayurveda-typer

Foruden Pitta er der Kapha og Vata. Disse tre såkaldte doshaer udgør og påvirker alting lige fra vores krop, sind til årstiderne og vejret. Vi er alle en unik blanding af doshaerne, og vores konstitution er givet fra fødslen. Når den bliver forstyrret af ydre eller mentale omstændigheder, ryger den ud af balance, og så har vi balladen - såsom en hidsig eller forstoppet en som mig.
- Jeg ser det i mange danskere. I bliver forstoppede, fordi I holder på alt, I har kontrol over alting og vil have styr på det hele. Det er som en epidemi. Mit bedste råd er: Find sensitiviteten frem igen, siger doktoren, som giver mig lange lister med livsstilstips til hvordan en Pitta-person som mig lever optimalt.

Ayurveda: Kend og helbred dig selv

Det forsøger jeg på, og jo mere behandlingerne begynder at virke, jo blødere bliver jeg. Kropsligt. Mentalt. Min krop er smidig, stærk og mobil, og jeg tager mig selv i at snakke til en sommerfugl, der blafrer omkring
min frugtsalat, jeg bliver rørt til tårer over de vilde hunde på stranden og får en pludselig trang til at skrive kærlighedserklæringer til min familie. Jeg kan for første gang mærke min kerne.

Sundhed bliver i ayurveda defineret som en dynamisk tilstand mellem krop, sind og miljø. Når vi kender vores type, er det muligt for os hele tiden at justere og balancere, så vi lever i en vibrerende, energisk og glad tilstand. På det grundlag begynder jeg hen mod slutningen af mine tre uger at føle mig sund.

- Ayurveda handler om at komme tilbage til den, du er. Et gammelt ayurvedisk ordsprog siger: Kend dig selv, helbred dig selv, siger dr. Unni. Det vigtigste, han lærer mig, er: Vågn op! Føl din krop. Mærk hvordan du har det. Kroppen holder altid sandheden, så lyt til den.

Jeg har inden den her rejse haft for travlt til at mærke noget som helst. Jeg har søgt svar uden for mig selv og navigeret efter min evige to-do-liste i stedet for mit indre kompas. Det krævede åbenbart en rejse alene
til Indien, en talentfuld doktor, ayurvediske behandlinger og enormt meget tid med mig selv på en strand for at opdage det.

Med mig hjem i bagagen pakker jeg en fire kilo lettere krop, glødende hud, et kæmpe smil, klare øjne (poserne under dem har jeg efterladt i Indien), en stabiliseret appetit uden trøstespisning, en fin fordøjelse og en rank ryg. Og i forhold til det store spørgsmål, om hvor vi skal hen med vores liv, så har jeg opdaget, at det eneste sted, jeg vil hen lige nu, er tilbage til mig selv. Det er der, alle svar findes.

Læs også