aubergine
Træning og kost

Aubergine - derfor skal du spise dem

15. januar 2019
af Christina Bølling
Foto: Columbus Leth
Aubergine er rig på antioxidanter, og fibre, og kaloriefattig. Der er kun 25 kalorier i 100 gram, og hvis du modstår fristelsen til altid at lade den suge al fedtet, kan du få dækket behovet for en række vitaminer gennem den indbydende grøntsag.

DERFOR SKAL DU SPISE AUBERGINE

Man skal lede længe hos grønthandleren efter en smukkere grøntsag end aubergine. Skallens nuancer af lilla-bordeaux er hele forklaringen på, at aubergine er så sundt og fyldt med antioxidanter. Den vigtigste af dem – nasunin – beskytter nemlig fedtmolekylerne i kroppens celler. Lige præcis den funktion er ufatteligt vigtig, når det handler om at holde cellerne friske og spændstige – herunder dine hjerneceller(!) – idet cellemembranen består af fedt. Nanusin beskytter dermed indirekte dine kognitive evner, og fungerer generelt som beskytter af alle kroppens celler.
Aubergine består af 92 procent vand, så ligesom andre vandholdige frugter og grøntsager (aubergine er teknisk set en frugt) virker den stærkt vanddrivende. Den indeholder også kalium, som er vigtigt for væskebalancen, og en portion B6-vitamin og C-vitamin. Som tomater og peberfrugt er aubergine en del af natskyggefamilien, som kan fremkalde allergi, og hvis man lider af irritabel tyktarm er den også en af de grøntsager, der frarådes, da den indeholder mange ikke-opløselige fibre.
Lige præcis det høje indhold af fibre er ellers noget af det, der gør aubergine så sundt for mennesker med sukkersyge og hjerte-kar-sygdomme. Det er en af de grøntsager, man anbefaler folk med forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol og diabetes 2 at spise rigeligt af. Kalorieindholdet er superlavt: 25 kalorierpr. 100 gram. 3 GODE OPSKRIFTER MED AUBERGINE Grøntsagslasagne med aubergine og mozzarella - Få opskriften her Aubergine-tikka masala - Få opskriften her Krydret lammeculotte med aubergine-dip og pitabrød - Få opskriften her LÆS OGSÅ: 6 grøntsager du aldrig bør skrælle
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også