Træning og kost

9 simple råd, der forebygger kræft

af webredaktionen 24. oktober 2014
Foto: Pantherstock
Det er officiel Knæk Cancer-uge, og FEMINA støtter ligesom en lang række andre virksomheder op om det gode formål. Læs her, hvordan du selv forebygger kræft – og hvordan du støtter indsamlingen til kampen mod kræft

Cancer er noget, der berører os alle sammen - hvad enten vi selv er ramt af det, eller kender nogen, der er det. Vil du nedsætte din risiko for at få cancer, har Kræftens Bekæmpelse opstillet nogle gode råd til, hvordan du kan forebygge cancer:

Drop cigaretterne

Rygning er årsag til 25-30 pct. af samtlige tilfælde af kræft i de udviklede lande. Langt de fleste tilfælde af lungekræft skyldes rygning. Rygning er også årsag til andre kræftsygdomme end lungekræft.

Undgå overvægt

I de vestlige lande er overvægt - næstefter rygning - den største risiko for at udvikle en lang række sygdomme bl.a. kræft.

Bevæg dig

Flere og flere undersøgelser viser, at fysisk aktivitet forebygger kræft. Det gælder især for kræft i tyktarmen, men der er også tegn på, at fysisk aktivitet nedsætter risikoen for kræft i bryst, livmoder og prostata.

Spis sundt

Alle voksne bør spise mindst 600 gram frugt og grønt om dagen. Du skal også spise fuldkornsprodukter. Mindst halvdelen af de kornprodukter, du spiser, bør indeholde fuldkorn.

Drik mindre alkohol

Hvis du vil forebygge kræft, bør du som mand ikke drikke mere end to genstande om dagen, og som kvinde bør du ikke drikke mere end en genstand om dagen.

Skru ned for solen

Solens ultraviolette stråler kan give kræft i huden. Den bedste måde at beskytte sig på er ved at skrue ned for middagssolen med siesta, solhat og solcreme samt undgå solarier.

Få bedre miljø

Nogle kræftfremkaldende stoffer findes i vores miljø, andre findes i forbindelse med bestemte typer arbejde.

Deltag i screeninger

Chancen for at overleve en kræftsygdom er større, hvis man opdager sygdommen i et tidligt stadie. Behandlingen er ofte også meget mildere, end hvis sygdommen først opdages sent i forløbet. Derfor er det en god idé at deltage i screening.

Bliv vaccineret

Der er udviklet en vaccine mod livmoderhalskræft. Vaccinen beskytter mod HPV, som er den virus, der er årsag til sygdommen. HPV-vaccinen tilbydes gratis til alle 12-årige piger.  

Kilde: cancer.dk

 

Vil du støtte Knæk Cancer 2014?

Køb årets blomst, hvor du køber dit FEMINA, eller den fine designertop fra Heartmade til 399 kr. på Boozt.com. Du kan også byde på FEMINAs auktion på Lauritz.com, hvor vi bortauktionerer en komplet makeover til en værdi af 10.000 kr. Hele beløbet går ubeskåret til Knæk Cancer.