https://imgix.femina.dk/media/df0793d1fb1e4dfd94f97d6fd87bcc67.jpg
Træning og kost

6 tanker der slanker

25. juli 2011
af Line Kalum Jarlkov
foto: ThinkStock
En effektiv slankekur handler om andet end kalorietabeller og forbud. Her får du 6 smarte slanke-tanker.

Det er let at have et anspændt forhold til sin krop hvis deller, appelsinhud, brede hofter, for korte ben, hængebryster og meget andet overtager dit spejlbillede. Men hvorfor ikke elske din krop, som den er?

Under et vægttab, er det vigtigt ikke at slå dig selv i hovedet på vejen. Det kan være en hård proces både fysisk og mentalt at tabe sig og derfor er det ekstra vigtigt, at være god mod dig selv på vejen til et slankere og sundere liv.

Elsk din krop, som den er
Det er lettere sagt end gjort, men det er trods alt muligt, at nå dertil hvor du rent faktisk føler dig godt tilpas i din krop. Psykoterapeut Connie Kragelund har hjulpet mange kvinder med at få et bedre forhold til deres krop.
"Hvis der er noget ved din krop, som du er utilfreds med, så find ud af, om du overhovedet kan gøre noget ved det. Hvis du ikke kan, så slut fred med det! Ja, du har flyveører eller en speciel næse, men det kan være lige præcis det, der giver dig ekstra charme i andres øjne. Ja, dine fødder er lige så store som din kærestes, men til gengæld har du lækre ben, som du kan fokusere på i stedet."
Det samme gælder, hvis det er de overflødige kilo, der trykker - forskellen er bare, at dem kan du gøre noget ved. Men derfor kan du sagtens slutte fred med dine deller undervejs. Selvkritik hjælper dig ikke i kampen mod kiloene - så hellere glæd dig over de små fremskidt og nyd, at du kan styre din krop mere end du tror.

Mærk dig selv
Øv dig i at mærke din krop. Forkæl dig selv med nogen lækre cremer eller massageolier og smør dig ind. Det er vigtigt, at du bogstaveligt talt lærer hvordan din krop føles, for at blive bedre til at holde af den. Du kan også begynde til yoga er også godt, fordi man ikke går over sin smertegrænse, men lukker øjnene og koncentrerer sig om sin krops velbefindende og ydeevne. Samtidig er ingen konkurrence, og man sammenligner ikke sine evner og fremskridt med andres. Man lærer på denne måde at lytte til kroppen, og acceptere de grænser den har. Desuden er det en god øvelse at spørge dig selv et par gange om dagen, hvad du egentlig mærker i din krop lige nu. Kroppen er som et kompas til et godt liv - hvis du hjælper den på vej, skal du nok finde den rigtige vej tilbage.

Spis sundt
… og slå ikke dig selv i hovedet, når du falder i. Psykoterapeut Connie Kragelund siger:
"Vores lyst til mad hænger rigtig meget sammen med vores psyke, så det duer ikke at forsøge at dæmpe trangen til en hel bestemt salgs chokolade. Det gør dig ikke tilfreds. Så hellere nøjes med et lille stykke af den chokolade, du elsker, og nyde det fuldt ud. Lad vær at slå dig selv i hovedet, hvis du nogle gange vælger usundt. Fokuser hellere på de gange, hvos du tager det gode valg."

Drop sammenligninger
Øv dig i at lade være med at sammenligne dig med andre. Vi lever i en kultur, hvor skønhedsnormen er det perfekte, og vi bliver bombarderet med billeder af smukke kvinder og mænd hver dag, der kan få selv den mest selvsikre til at finde fejl ved sin krop. Så koncentrer dig om din egen krop, ikke om andres.

Brug din krop
Det er ikke noget nyt, at din krop er designet til at blive brugt. Man kan være nok så mørbanket, når man kommer fra arbejde og alligevel opleve, at hvis man får afvist sofaen og taget sig sammen til motion, så får man mere energi og kommer i bedre humør. De fleste kender de fysiske gevinster ved motion. Men motion har også mange mentale gevinster, som måske endda er langt vigtigere for dit velbefindende end den slanke talje og de trimmede overarme. Er du anspændt, nervøs og stresset, kan motion virke dæmpende, og humør og velvære kan afbalanceres og forbedres gennem motion.
Sammenhængen mellem sindstilstand og motion synes endda at være uafhængig af de oplevelser, man har i løbet af en dag. En undersøgelse på University of Florida har vist, at uanset om folks dag var præget af mod- eller medgang, så oplevede de mere positivt humør og en nedgang i negative følelser på dage, hvor de motionerede. Undersøgelser viser også at fysisk aktivitet er meget effektivt til at bekæmpe milde depressioner. Så nu er der både mentale og fysiologiske argumenter for at afvise sofaen og få gang i kroppen.

Sug komplimenterne til dig
Selvom du ikke synes helt godt om dit spejlbillede, er det ikke ensbetydende med, at alle andre ser de fejl, du danner om dig selv i dit eget hoved. Når andre siger noget pænt om dig og din krop, så sug det til dig og tro på det! Du roser jo heller ikke andre, uden at mene det.
Klik her: Bliv bikiniklar med slankedoktor.dk

Læs også