https://imgix.femina.dk/media/4260c80c1f5f4f6bb9dfe2c937263d78.jpg
Træning og kost

5 tal du bør kende!

28. januar 2011
af Trine Thorendal
Foto: Coloubox
Læs her hvad du skal have styr på, hvis du ønsker det godt for dit helbred og din ældning.

Vi kender alle vores telefon nummer, vores CPR nummer og vores pin-kode til dankortet. Men ifølge Dr. Oz, der er læge i Oprahs ekspertpanel, er der 5 andre tal, vi i allerhøjeste grad har brug for at kende, da de fortæller os sandheden om vores helbred, og hvordan vi vil ældes.

Kend dit blodtryk
Det første og virkelig vigtige tal, du skal kende, er dit blodtryk. Omkring 1 million danskere render rundt med for højt blodtryk skriver Hjertesagen.

"For højt blodtryk er ødelæggende for dit hjerte, din hjerne og dine nyre" fortæller Dr. Oz. "Og det kan medføre impotens for mænd, så det er vigtigt".

Forhøjet blodtryk kan komme snigende, i starten ganske ubemærket. "Det er ikke for ingen ting, at man kalder det for: The silent killer," forsætter han til Oprah.com

Du skal få målt dit blodtryk en gang om året, og det kan gøres hos din læge.

Læs også: Er Raw food noget for dig?

Kend dit taljemål
Det andet tal, du bør kende, er dit taljemål. Taljemålet måler tilstanden i mavefedt, som er det fedt, der især ligger pres på dine nyrer, som igen påvirker blodtrykket.

Dr. Oz anbefaler, at dit taljemål maksimum svarer til halvdelen af din højde. Så en kvinde på1,65 skal have et taljemål på under 80 cm.

Mål din talje en gang om måneden og skriv det ned.

Læs også: Drop alt om de 8 kostråd

Naviger i vægtudsvingene
Det tredje tal er din vægt. Du skal veje dig en gang om ugen og skrive det ned. Din vægt kan svinge temmelig meget fra uge til uge, men det er vigtig at have styr på den.


Effektiv træning med pulsur
Pris: 1099 kr

Dr. Oz foreslår, at man ikke ser vejningen som en straf, men mere som en slags GPS: "Uden for rute. Om 500 gram lav en uvending og kom tilbage til ruten".

Kend din kolesterol
Det fjerde tal, du skal have tjek på, er dit kolesterol tal. "Kolesterol fungere lidt lige som plaster - det kan hjælpe din krop med at hele sig selv", forklare Dr. Oz.

Kroppen prøver hele tiden at udbedre de skader, der kommer og regulerer eksempelvis blodtrykket, hvis det sniger sig op. Men hvis mængden af kolesterol er for høj, kan det lave en masse ballade." Derfor er det vigtig hele tiden at kende tallet.

Du kan få tjekket dit kolesteroltal hos din egen læge.

Kend dit blodsukker
Det sidste tal, det er vigtigt at have styr på, er dit blodsukker. Blodsukkeret har stor betydning for dit helbred. For højt blodtryk forøger risikoen for hjertetilfælde, blodpropper og nyreproblemer. Det er en utrolig nem test at få taget. Det er bedst på fastende hjerte, eller minimum 6-8 timer efter indtagelse af et måltid.

Du kan få målt dit blodsukker ved lægen, og kræver kun et lille prik i en finger.

Læs også